Какъв сигнал даде Иран с този удар на Израел?

Иранците се опитаха да покажат на собствениците си обществено мнение, на хората, които ги харесват в Близкия Изток, най-вече на прокситата си в Близкия Изток, че Иран е мощна държава, че тя може да се защитава, че нейната армия има боеспособност, най-вече т.нар. Ирански космически сили са в състояние да нанесат смъртоносен удар на “​​ционисткия враг”, както те се изразват, но естествено това е чисто пропагандна цел, да се покаже, че те са вече по-силни. Нещо, което не отговаря на истината, правейки анализ на средствата, които са вложили и на начина, по който са организирани атаките, хванати от дроновете. Но това, което прави впечатление е силната правителствена пропаганда в медиите и социалните медии,в отделни сайтове, ако щете това, което е много характерно за Близкия Изток, веднага се организират проправителствени демонстрации - хора, които нарочно изпадат в делириум, най-вече и в Иран, това са т.нар. ислямски доброволци. Това е един сценарий, който ние сме го виждали нееднократно в отделни държави, които имат подобен тип управление. 

Кои, според вас са най-интересните аспекти от самото нападение?

Първо, прецедент е , че за първи път от територията на Иран се нанася удар срещу Израел. Досега Иран не си го беше позволявала. Вторият е аспект е оставането на силното съмнение, че целите,, времето, също така, средствата, с които беше нанесен този удар, най-вероятно е бил предварително споделен.  Поради тази причина има такава висока степен на прихващане. И това, което мен лично ме впечатлява, това е огромното несъответствие между ПВО възможностите на Израел - казва се, че са струват някъде около половин милиард ракетите, които са прихванали. Било то извън Израел, било то на територията на Израел - дронове и ракети и респективно, онези дронове и ракети, които бяха изстреляни от Иран, от Ирак, от Йемен, тек не слагам снарядите, които всеки ден се изсипват върху Северна Галилея от Хизбула. Съотношението, поне като правя една малка сметка, тези малки дронове шахид, те струват някъде около 20 000 и то най-скъпият. Този, който ние виждахме, използваха руснаците в Украйна. Ако закръглим сметката може би всичко това, което е изстреляла Иран струва някъде около 1 млн., т.е. 500 срещу един. Така че вие си направете сметката какви са възможностите на едните и какви са възможностите на другите. 

Какви са рисковете, ако се намесят и останалите страни, които са в съседство на Израел и Иран, все пак Израел не се ползва от подкрепата на арабския свят? 

Нито една държава в региона не желае да се стигне до  екстремална ескалация, говоря за Йордания, за Ирак, за Ливан, за Египет. Това показва мерките, които взеха отделните правителства. В момента абсолютно всички летища в региона са отворени, в това число и Тел Авив. Много ясна е парадигмата на поведение на моллите в Иран. Това е удар, най-вече за убеждаването на общественото мнение в Иран, прокситата, че едва ли не Иран е много стабилен и има такава възможност, но оттук насетне, просто детайлите показват точно обратното, че нямат възможност за каквато и да било ескалация. Нещо повече, самият Израел няма полза от воена ескалация. Говоря за това, което получиха на дипломатическо поприще, т.е. За връщане на американските и европейските съюзници на позиции, които са близки до израелското правителство. Нещо, което ние не го виждахме в последните два-три месеца. Вследствие на военната операция на Израел в ивицата Газа. И още нещо, което трябва да се добави - много категоричният отговор и позиция на Джо Байдън, който след 7 месеца се явява на най-важните си избори, тази ескалация в Газа, респективно тази, която би следвало да се получи, би могло да отнеме президентството на Джо Байдън. 

Какви са възможните отражения от конфликта в световен мащаб?

Наистина това е малко по-разширена трактовка. Нека да кажем, че френското правителство, британското правителство, говоря чисто за ЕС застанаха плътно зад държавата Израел, нещо, което не се случи през последните няколко месеца. От една страна имаме чисто военно стратегически казус. Видяхме какво означава, когато имате силни ПВО, т.е. Сравнявам с фронта в Украйна. Ако подобно нещо имаха украинците, повярвайте ми, нямаше да се достигне до тази ситуация, в която е в момента на 300 км от Варна. Това показва, когато имате солидарност, когато имате наляти огромни средства, когато имате стегнаха отбрана, вие имате много силно противопоставяне на огресора. Впрочем, моето лично усещане е, че това, което направиха иранците, много силно наподобява на една руска въздушна атака сред украинските позиции. Виждате Израел как се справи, виждате и Украйна как се справи. Освен т.нар. Златен купол, в прихващането на ракетите и дроновете са участвали и американски, и британски, и йордански самолети. Виждате какъв е отговорът. Практически имате 99% успеваемост. За съжаление в Украйна не е така. Това може да бъде един много ясен урок за европейците и особено за американците по отношение на помощта за Украйна.  

Чуйте цялото интервю на Владимир Чуков пред Тодор Пантилеев в прикачения звуков файл.