Истинското злато е в любовта, в приятелите и близките, в семейството, смята един истински млад „златотърсач“ Десислава Иванова. 23-годишната млада дама от Крумовград е маркшайдер в крумовградската златодобивна мина „Ада тепе“ – една доста мъжка професия, в която Деси признава, че често се чувства като цвете сред миньорите.

Десислава Иванова е една от участничките в радио и фотографската поредица „Жена с 20 имена“, в която ви срещаме с успели и силни жени, с жени с различни и интересни професии. Жени, които разчупват клишетата и вдъхновяват.

С каска и ботуши, вместо с токчета и на бюро

„Повечето хора смятат, че това е мъжка професия и малко дами работят в мините“, признава Десислава. В предаването на Дарик „Реактивно“ тя разказа, че винаги е мислила, че ще работи в офис, на бюро и ще ходи с обувки на токчета. „Вместо това съм всеки ден обувам големите кубинки и калните ботуши, слагам работния костюм, каската и очила“, споделя тя.  

Маркшайдерите са всъщност очите на един рудник – те извършват всички замери, които са необходими за един рудник, трасировки, изчисляват обема на добитото количество руда и преместената стерилна скална маса. Заснемат взривените и извозени зони в рудника, взривения, но неизвозен материал, обясни младият специалист.


Общо взето работя само с мъже - понякога се чувствам като цвете в тази мъжка миньорска компания, признава Десислава.

Крумовград се е оживил след отворянето на мината

Младият специалист разказа още, че Крумовград се е променил драстично след официалното откриване на мината „Ада тепе“ през лятото на миналата година. Доста млади хора се завърнаха от големите градове, има и такива, които се връщат от чужбина, защото виждат перспектива - градът вече е досата оживен, казва Десислава Иванова.

Над 85 на сто от работещите в мината са местни хора – средния доход също се е повишил, това може да се види и в очите на хората, животът им е по-спокоен и сигурен, допълва още тя. Градът е спокоен, хората гостоприемни, мнозина които са в чужбина и такива които се връщат

Рудникът на „Ада тепе“ е открит. Десислава е работила и в закрита мина, като признава, че под земята е по-страшно, защото виждаш само тунели. Тя напомни, че рекултивацията на терена на мината се извършва в момента и няма хвостохранилища както е повечето рудници, а тъкмо те са повод за притеснение, когато става въпрос за околната среда. В „Ада тепе“ имаме имаме интегрирано съоръжение за съхранение на минните отпадъци и реално рекултивацията се случва на момента.

Трябват много усилия, за да се добие грам злато

Добив на злато тук е имало още по време на траките, напомня Деси. И обяснява, че да се добие един грам злато трябва да се положат много усилия. „Не е така лесно – първо има взривяване на материала, след това се извозва, до обогатителната фабрика, там се обогатява, след това има флутация и получаваме концентрат“, пояснява младата дама.

И така докато се стигне до нещо малко, което всъщност не е златото по нашите накити и бижута, защото след това има още допълнителни преработки.

Питам Десислава Иванова къде открива „златото“ в живота - извън работата и мината. „Истинското злато въобще не е в материалното - откривам го в любовта, в приятелите, в любовта към близките и семейството“, казва тя.

Първоначално приятелите й са учудени от изборът й на професия - интересно и любопитно им е как работи в една доста мъжка сфера, но я подкрепят. Десислава казва, че когато има свободно време обича да бъде сред природата, да посещава природни забележителности. Цял ден спортувам докато съм на работа, не ми остава време за спорт, казва с усмивка тя.

В момента се е впуснала в приключението „Ада тепе“, като освен работата си и семейството, намира време да учи – довършва магистратурата си в Минно-геоложкия  университет в София.  

Няма бърз успех – дисциплината е водеща в работата й

Бърз успех според Десислава Иванова няма. „Трябва да се полагат усилия - без никакви усилия няма как да се постигне нещо и в професионален и в личен план“, смята тя.  

Дисциплината е едно от най-важните неща в работата й. „Защото, ако ти не си дисциплиниран, реално си играеш със живота – и твоя и на хората в екипа ти.  Това е динамична среда, нещата се случват на терен и трябва да си много концентриран“, разказва Десислава Иванова. И допълва: „Маркшайдерите трасираме рудните зони и след това миньорите знаят коя част от рудника е руда и коя част е стерилна скална маса - отговорноста е голяма“.

Деси казва, че когато човек вижда колко усилия се полагат да се постигне нещо малко като грам злато, започва да оценява и малките, но стойностни неща в живота.

Посъветва младите да положат усилия да останат в България. Тук сме родени, тук трябва да израснем, това е нашата страна, казва още Десислава Иванова.  Която разказа, че също е била в чужбина, в Германия, но е решила да се върне в родното си място.

Слушайте и гледайте разговорът с Десислава Иванова в предаването на Дарик "Реактивно".