Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване.

На първо четене: Отпада 6-месечният срок за избор на нов НЗОК шеф при предсрочно прекратен мандат

С приетите изменения отпада шестмесечният срок за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса от Народното събрание, при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на Касата.

Според приетите текстове подуправителят на Здравната каса временно ще изпълнява длъжността управител до избора на нов управител. Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България” и ДПС.

Временна забрана за откриване на нови болници в България предлага здравният министър

В момента длъжността се изпълнява от Йорданка Пенкова, след като управителят проф. Петко Салчев беше отстранен предсрочно от миналия парламент през месец януари.

Депутатите стартираха процедура по избор на нов управител, която се провали. Сега е в ход нова такава. Към момента единствения кандидат за поста е на „Продължаваме промяната - Демократична България”. Коалицията номира Станимир Михайлов, като подчертава дългогодишния му опит във финансово-икономическата сфера и професионален опит в областта на управлението на здравеопазването.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм