Депутатите продължават с окончателно гласуване на държавния бюджет за следващата година. План-сметката е изготвена при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% ръст на икономиката. Заложен е нов дълг до 11,7 милиарда лева.

На второ четене народните представители приеха бюджетите на социалното, здравното и образователното министерства. В залата се гласуваха 68 млн. лева повече за култура и 20 млн. лв. допълнително за МВР. 

За първи път в държавния бюджет влиза и програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините, като са включени над 1500 проекта. 

В план-сметката е разчетено минималната работна заплата да стане 933 лева.

Максималният осигурителен доход нараства от 3400 лв. на 3750 лв. Предвиден е ръст на пенсиите от юли със средно 11% по швейцарското правило.

Запазва се размерът на помощта, която майките получават втората година на майчинството - 780 лв.

Допълнителни 200 000 лв. за възстановяване на български военни гробища и военни паметници в страната и в чужбина и създаване на дигитален публичен архив за тяхното местонахождение; увеличение на средствата на НЗОК за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн.лв.; допълнителни 10 млн.лв. за БАН – са част от средствата за следващата година, които приеха депутатите.

От БСП поискаха допълнителни 2 милиона лева за реставрация на Паметника на съветската армия, като уточниха, че това ще е заем от страна на Министерството на културата, а виновните лица за демонтажа после ще ги възстановят на ведомството. Предложението не беше прието.

Финалната права на бюджетната тема не мина и без напрежение между управлявляващото мнозинство и опозицията.

По време на дискусията за бюджета на социалното министерство, от левицата заявиха, че той не дава визия за последователност и стабилност в сферата.

Георги Гьоков коментира: „Остава убеждението, че и след приемането на този бюджет основните промени в социалната сфера, съобразени с нуждите на обществото, няма да намерят дори частично решение с бюджета на социалното министерство, с целия бюджет и дори ще се задълбочат“.

От „Възраждане“  заявиха, че бюджетът не решава  проблемите на хората, които имат най-голяма нужда от финансова помощ.  Георги Георгиев заяви:

„Вашият министър на социалната политика прави пищни банкети, с по 350 човека, в скъпи хотели, с които харчи парите на министерството, харчи ги за храна, пиене, кючеци, не знам може за компаньонки и компаньони....“.

От партията отправиха критики и по други теми като данъци, изграждане на инфраструктура, сред които тунел под Шипка, мостове над Дунав, тегленето на нов държавен дълг, както и средствата за втората година майчинство.

Финансовият министър Асен Василев коментира: „Тунелът под Шипка е проектиран и се строи. Трети мост при Дунав е договорен с Румъния и подаден към ЕК за финансиране. Най-голямото увеличение на бюджета на социалното министерство се случи през последните 2 години“.

Предложение дойде от Йордан Цонев от ДПС – дебатът да бъде прекратен заради словоизлеяния, които нямат общо с бюджета.

„И да викате, и да не викате, гилотината на мнозинството ще падне, защото злоупотребихте – тежко злоупотребихте с правото за изказвания".

Цончо Ганев от „Възраждане“ определи отношението на Цонев като цинично:

„Вие разбирате ли за какъв цинизъм от ваша страна и за изпускане на нерви става дума. Не е нормално това ваше поведение. Именно заради това за вас е съвсем нормално да ви кажем, че сте действащ башибозук“.

Йордан Цонев  уточни, че „гилотина на мнозинството“ е метафора, която се използва в демократичния ред, когато мнозинството взема решения спрямо  малцинството.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм