Със 112 гласа „за”, 53 „против” и 4-ма „въздържал се” депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения или публично оповестяващи информация. Срещу новите промени се обявиха от „Възраждане”, „БСП за България” и „Има такъв народ”.

Чрез законопроекта се предвижда предоставянето на защита както на работници, на самостоятелно заети лица, на платените и неплатените доброволци и стажанти, които са се сдобили с информация за нарушение, извършено от техния работодател или възложител.

Предвижда се също премахване на ограничението за образуване на производство, когато от нарушенията са изминали повече от две години.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че законът насърчава доносничеството. "Къде мога да подам сигнал срещу чекмеджето с кюлчетата на Бойко Борисов за корупция и доходи, което по груби сметки съдържа 4 млн. лв. - 10% са 400 хил. - мисля, че ще ни свършат работа. Ще приложа и снимков и видеоматериал".

Цончо Ганев от „Възраждане” допълни, че не е нормално законодателството да стимулира доносничеството. Ганев отговори и на въпроса на Йорданов: „Тук има един депутат от управляващата сглобка, виден певец, който обяснява, че има човек в НАП – питайте него. Ако той знае в общата стая на упавляващата сглобка, или по-точно в кабинета на Пеевски, може пък да знаят”.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която е и един от вносителите на законопроекта, изтъкна, че той е част от задължителните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, без които няма да получим средствата от втория транш. Йорданова отговори на опозицията за това, че давностните срокове за подаване на сигнали отпадат.

Депутати решиха да има 3-дневен срок за внасяне на предложения между първо и второ четене.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм