Народното събрание отхвърли втория вот на недоверие срещу кабинета „Денков-Габриел”. В подкрепа на вота гласуваха 71 депутати от “Възраждане”, БСП, “Има такъв народ” и независимият народен представител Радостин Василев. Против бяха от 155 депутати от  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

Вотът на недоверие беше предложен от трите опозиционни партии, а основният мотив за него е провалът на правителството в политиките за гарантиране на националната сигурност и отбраната на страната. За да бъде успешна процедурата и да падне кабинетът, са необходими минимум 121 гласа в подкрепа на искането.

Очаквано правителството оцеля след втория вот на недоверие. Преди гласуването Тошко Йорданов от ИТН заяви: „Депутатите от ПП нямат никакъв срам. Предполагам, че някои колеги от ГЕРБ и ДПС все пак изпитват чувство за срам и имат някакво усещане за достойнство. Сега имате идеалната възможност да прекъснете това срамно, порочно и отвратително управление на ПП“.

 Последва самото гласуване. Председателят на парламента Росен Желязков заяви: „Изминалата седмица, поради липса на кворум, не беше довършена процедурата. Като сме в режим на прегласуване“.

Секунди по-късно съдбата на кабинета беше решена.

„Вотът не неуспешен“.

Формациите, подкрепящи кабинета, гласуваха „против“, като само един от тях гласува „за“ – Румен Христов, председателят на СДС.

Лидерът на ГЕРБ не присъстваше в залата, но по-късно коментира пред журналисти: „То и Делян, ако беше тук, щеше да гласува „за“. Както и преди няколко дни ви казах, днес ще мине вотът, защото все още обществото не е готово с нищо, което да може да замени това с по-добро към днешна дата. Утре може да е друго“.

По думите му истинската драма ще дойде на ротацията, като Борисов посочи и две важни дати през декември – 6-и и 15-и, когато ще се гледат промените в Конституцията: „Ако продължи практиката да се търсят скандали, вместо обединяващи ни теми, то най-добре е да се разпадне тази сглобка, да се отиде на нови преговори и нови избори“.

Според председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски този вот е бил загуба на време: „Това беше смешна история да се прави шоу. Беше ясно, че ще бъде отхвърлен този вот, беше загуба на време“.

За това успокоили ли са се взаимоотношенията между некоалиционните партньори, Пеевски коментира: „Както виждате, нищо не се е успокоило. Най-хубавото предстои“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „След като го отложиха няколко пъти, за да се рекетират един друг и да си наместят интересите е очаквано“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм