Държавният резерв е една съвкупност от материали, които се съхраняват от държавата и могат да бъдат предоставяни на населението в случай на нужда, обясни пред Дарик Асен Асенов, изпълняващ длъжността председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

Медицинският резерв е една от трите основни групи, които поддържа агенцията. Това са лекарства, болнично оборудване, медицински изделия, дезинфектанти, дори таблетки калиев йодид, посочи Асенов.

Той даде пример с тренировъчните полеви болници, оборудвани с легла в началото на пандемията от коронавируса.

Това беше една тренировка и за нас, за да видим как ще се справим в една напрегната ситуация. Мога с гордост да кажа, че колегите се справиха перфектно – организирахме болници в три града. В случай на нужда можем да отворим цели болници и към момента сме единствените, способни на това,” обясни Асенов.

Една от основните цели в последните години на агенцията е да проведем една разяснителна кампания, с която да обясним какъв е начинът да се получи една помощ не само в медицински аспект, но и под формата на храни и вода.

При бедствено положение можем да подпомагаме различни болници, дружества на бюджетна издръжка и организации, ако това е необходимо,” каза още Асенов.

Какво обаче се случва със срока на годност на продуктите?

Има задължение, че лекарствата се обновяват при 70 процента остатъчен срок на годност. Това означава, че всички лекарства, които се съхраняват от агенцията, имат достатъчно дълъг срок за ползване след като бъдат предоставени на хората,” категоричен бе Асенов.

Той обясни, че базите на агенцията са много и това се прави с цел мобилност.

Какво още съхранява Държавният резерв, чуйте и вижте: