Под въпрос остава гласуването на предстоящите избори на изолираните болни от ковид и техните контактни. С отпадането на извънредната епидемична обстановка е отпаднала и опцията да бъдат разкривани подвижни секции, които да обикалят адресите на заразените гласоподаватели, откъдето те да упражнят правото си на вот.

Централната избирателна комисия търси решение на проблема заедно със здравните власти, но признава, че такова може и да не бъде намерено.

Изборите: Обяснени само по Дарик с Константин Вълков

При последните три вота за народни представители, които се проведоха по време на извънредната епидемиологична обстановка, изолираните избиратели упражняваха правото си на вот през подвижни урни. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева обясни пред Дарик радио, че законът вече не позволява разкриването на такива секции и добави, че гласуването на болните на предстоящите избори остава неуредено.

Заместник-председателят на ЦИК отбеляза, че комисията има време да намери решение до 25-ти септември, тъй като заради съкратените срокове на карантината в изборния ден – 2-ри октомври, в изолация могат да се окажат хората, разболели се след 26-ти септември.

В момента у нас има над 9700 активни случая на болни от ковид.

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм