Април тази година ни поднася от всички сезони по малко - в началото на месеца - лято, в последната десетдневка сякаш есен, доста студено време, дори и сняг в по-ниските планински части. 

Тази тенденция продължва до петък, когато ще приключи този период,  след това се очаква подобрение и повишение на температурите.

Днес,  вторник, заради влиянието на средиземноморски циклон времето е мрачно, хладно и с валежи от дъжд, повече на запад, по-малко на изток, а на места и доста сериозни.

В сряда времето ще се подобри, температурите ще се повишат и възможността за валежи ще е ниска. 

Но в четвъртък през страната ще премине нов студен атмосферен фронт, температурите ще се понижат отново и на запад, по високите западни полета ще са до 7 - 10 градуса. Ще е мрачно и на много места ще вали отново дъжд, като валежната зона ще се измества от запад на изток. Възможна е и гръмотевична дейност.

Четвъртък ще е последния по-студен и мрачен ден през тази седмица. От петък нататък, времето ще се подобри, слънцето ще е наш ежедневен спътник и температурите отново ще започнат да се повишават.

Дневните температурите ще тръгнат нагоре и в следващите дни ще са от 21 до 25 - 26 градуса, като ще останат по-ниски на запад и по високите западни полета, но по-високи в равнините на страната.

Атмосферата ще се стабилизира, заради център на високо налягане над северните части на континента, и това ще окаже благоприятно влияние на времето у нас, като то ще се предимно слънчево.

В идващите почивни дни, в края на седмицата, времето се очертава да е по-топло и по-стабилно, с по-малка възможност за валежи.

Дотолкова, доколкото ще има такива условия, те ще са по конвенктивни процеси - развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност в следобедните часове. Такива условия през пролетта са особено чести и са възможни валежи по хода на деня, като в следобедните и привечерни часове те са най-вероятни - главно над планинските райони на Западна България.

Според синоптичните модели към днешна дата, почивните дни от първи май нататък ще преминат при сравнително хубаво време, особена над централните и източни райони. 

Над Западна България се прогнозира образуване на купесто-дъждовна облачност в част от почивните дни, заради център на ниско налягане над Централното Средиземноморие.

Разбира се рано е да се направи конкретна прогноза за всичките шест почивни дни в началото на май, но за момента можем да кажем, че не се очаква лошо време над цялата страна.

Но за времето през почивните дни ще говорим на заседанието на Синоптичната комисия в петък.

Над Европа днес и особено в сряда ще бъде доста студно, на места в Германия се очакват дори валежи от сняг, в по-ниските райони, заради нахлуването на студен въздух от северни ширини. Но и там, след петък - събота, температурите ще се повишат и ще достигнат нормални стойности за този период на годината.

Глобалната приземна температура, измерана от специализирания сайт temperature.global e 14.58 градуса, практически без промяна от миналия петък.

В последните дни по медиите циркулират ред статии с мрачни прогнози за бъдещия климат. В тази връзка трябва да внесем доза реализъм и да припомним, че климатичната система е много сложна и зависи от толкова много фактори, част от тях и все още неизучени - твърдите прогнози за климатичен апокалипсис са неверни.

Слабото затопляне в последните десетилетия не прави климата по-нестабилен и по-опасен. Напротив - това е благоприятно развитие и е само от полза за човечеството.