16 са годините, с които пациентите с хронично бъбречно заболяване могат да удължат пълноценния си живот преди диализа, ако заболяването бъде диагностицирано навреме, променят начина си на живот според състоянието си и получават подходящо лечение.

Разказахме ви как поради липсата на симптоми хроничното бъбречно заболяване се развива неусетно и затова е наречено „тихия убиец”. Споделихме ви, че ХБЗ засяга 1 на всеки 10 души по света, но много от хората дори не подозират, че бъбречната увреда е на ход. Обезпокоително е, че ХБЗ е кандидат за пето място по смъртност в недалечно бъдеще.

За да се открие бъбречното заболяване, са необходими два достъпни теста, за които е добре да знаете:

Първият е кръвен и изследва серумен креатинин, отпаден продукт в кръвта, чието ниво при здрави бъбреци трябва да бъде в определени граници.

Вторият е изследване на урина за наличие на албумин, който здравият бъбрек не пропуска да премине в урината.

Установено е, че бъбрекът и сърцето са свързани – някои хора умират поради сърдечносъдова причина, без да се установи, че първопричината е бъбрекът.

В крайния си етап хроничното бъбречно заболяване изисква провеждане на диализа. 

Не трябва обаче да забравяме и факта, че животът e ценност, която държим непрекъснато в ръце.

Какво можем да направим, за да имаме здрави бъбреци?

Можем да преустановим тютюнопушенето, можем да проследяваме кръвното налягане и холестерола си и да потърсим лекарска помощ, за да ги поддържаме в нормални граници. Можем и да намалим количеството сол в храната, способни сме и на по-добра физическа активност, съобразена с индивидуалното ни здравословно състояние.

И е препоръчително да го направим. И заради бъбреците си, и заради сърцето си. И заради хората, които ни обичат.

Материалът се публикува със съдействието на АстраЗенека България. Той има информативен характер и не е предназначен да замести консултацията със специалист. Винаги си консултирайте с лекар при въпроси относно Вашето здраве.