В цялата страна, както и в почти всички секции в чужбина, с изключение на няколко в САЩ, където все още не е настъпило началото на изборния ден, секциите са открити и се работи нормално.

Почти 9% е избирателната активност в страната към 11.00 часа. Най-висока е в Монтана, а най-ниска е активността в Пловдив-град.

Днес гласуваме в 12 905 избирателни секции, от тях 302 подвижни, 224 са в болнични заведения и заведения за социални услуги, а 24 са в места за задържани.

На брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева съобщи, че до 11:30 часа има информация за 45 машини в страната, които по някаква причина не са стартирали и гласуването там продължава с бюлетини.

Относно сигналите и жалбите от началото на изборния ден Матева посочи:

Има и сигнали, че на машинните бюлетини не се поставя печат, което е задължително. Матева уточни, че пуснатите в урните такива бюлетини ще са валидни, но от ЦИК призовават указанията за поставяне на печат на гърба на машинните бюлетини да се спазват стриктно.

Според списъците над 6 600 000 българи имат право да гласуват. Избирателните секции в страната са 11 818. В 9366 секции, освен хартиено, ще има и машинно гласуване. В секциите с повече избиратели машината ще бъде една, а не както на предишните избори – две

В изборите днес участват 22 политически формации - 15 партии и 7 коалиции. Изборният ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм