Бюлетините от две секции в Монтана ще се броят повторно заради множество констатирани нарушения, станали ясни от видеонаблюдението.

Бюлетините от двете най-проблемни секции – в село Габровница и в квартал „Кокошарник”, ще се броят ръчно в съдебна зала по дело, заведено от кандидата за кмет на Монтана Петър Петров, издигнат от "Възраждане".

От партията са подали жалба и срещу изборите за общински съветници. Делото по нея предстои да бъде разгледано в административния съд в града. 

Междувременно тръгна делото за подправените бюлетини в Малорад. Във врачанския окръжен съд ще се изправят подсъдимите Моника Йорданова, председател на 5-та СИК в селото и Цветослав Цветков, член на същата избирателна комисия. Те са обвиняеми в това, че на 29 октомври около 23.00 часа са подправили вота, като са дописали бюлетини за няколко кандидати за общински съветници за община Борован. Нарушението се видя от видеозаписа на преброяването на вота.

На кадрите се вижда как председателят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да казва: „Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено…”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва. 

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм