„БСП за България“ и „Български възход“ обсъдиха бюджета за 2023 г.

По време на срещата Корнелия Нинова изтъкна, че е необходимо разумно съгласие за промени между двете четения на т. нар. удължителен закон за бюджета, които няма да доведат до финансови затруднения.

Стефан Янев уточни, че ще подкрепят всички действия и практически решения, които решават проблемите на хората.

ПП и ДБ призоваха ГЕРБ, ДПС и БСП да изтеглят законопроекта за Изборния кодекс

Срещата започна с изложение на левицата, в което те поставиха конкретните си искания. Лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни, че предлагат стабилен социален пакет в рамките на около 3 млрд. лв., който е насочен към 3 приоритетни групи за подпомагане – деца и млади хора; работещи бедни и възрастни хора. От БСП искат и непременно да се постигне споразумение за понятието „енергийна бедност“.

От ГЕРБ няма да се откажат от хартиената бюлетина

От своя страна лидерът на „Български възход“ Стефан Янев се съгласи с констатациите на левицата. По думите му обаче трябва да има системен подход, който може да даде само редовен кабинет.  Янев изтъкна, че разговорите трябва да вървят паралелно с тези за съставяне на мнозинство за правителство. По думите му  между първо и второ четене на бюджета трябва да постигне съгласие за разумни промени, така че хората да усетят грижата.

Нинова: Не можем да изтеглим законопроекта, това решава НС

Нинова се съгласи с това, че би било хубаво разговорите за съставяне на трайно и стабилно мнозинство да вървят паралелно, иначе било изключително опасно за това какво ще се приеме в крайна сметка.

"Абсолютно вярно е, че щеше да е добре да вървят паралелно разговорите за съставяне на трайно и стабилно мнозинство, защото виждате, че тези плаващи мнозинства са изключително опасни какво ще се приеме в крайна сметка, но както виждате, тези разговори не вървят успешно.

Хартиената бюлетина скара партиите (обзор)

Така че хубаво е да се водят разговори за правителство, но позволете да изразим своите опасения, че докато ги има тези политически противоречия и сблъсъци, губим време за бюджета, а вече сме средата на ноември. Не можем да си позволим да оставим хората през зимата в това състояние, което е сега, както са сега нещата", каза Корнелия Нинова.

Три срещи в парламента на тема Бюджет (обзор)

"Нещата според мен трябва да вървят паралелно – от една страна да се говори за съставяне на мнозинство, което да подкрепи правителство, което да бъде в състояние чрез закона за държавния бюджет да осигури работата в системен порядък, защото е много важно да намерим баланса - тези потенциално увеличени социални разходи да не бъдат за сметка на нови заеми. Не, не казвам, че някой залита, но е възможно да се получи залитане и след това да е евентуално трудно за следващото правителство и следващия парламент да търси начин как да компенсира възможни такива грешки", посочи от своя страна Стефан Янев. 

В края на срещата Стефан Янев обобщи, че формациите имат сходни приоритети и виждания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм