Преди гласуването на оставката на Никола Минчев и вота на недоверие гражданите от София и тези от провинцията се събираха в центъра на София.

Антиправителствен протест с участието на „Възраждане“ и ДПС зад парламента

Тези, които бяха против правителството на Кирил Петков, бяха впрегнати и до голяма степен директно извозени до София от опозицията. 

Посланията от протестите против модела на задкулисието

Малко преди успешния вот на недоверие се появи и депутатът Делян Пеевски, който по пример на колегите си от ДПС се срещна със симпатизантите на Движението и дори засече тези на "Възраждане", въпреки че Костадин Костадинов отмени протеста, за да не се смесват двата електората.

Пеевски се появи на протеста против правителството (снимки)

Срещу протестите, организирани от опозиционните партии, се противопоставиха електоратите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които отдавна вече са свикнали да излизат по жълтите павета. Отсъстваха голяма част от тези, които "не плачат за падането на БСП от власт".

Протестиращи: Ние живеем в страна, в която да си умен и красив е страшна обида

Едно от основните обърквания, което впоследствие се превърна и в опорка, бяха т.н. "протести в подкрепа на правителството". Това е словосъчетание, което само по себе си е оксиморонно. Прилича на "контрапротеста" на Мая Манолова, който след това бе превърнат в честа практика.

Граждани протестират в защита на парламентаризма и демокрацията

Протестите се случват, когато група от хора са недоволни от нещо. Когато има защита на властимащите, говорим за манифестация или митинг. 

Може би по-точната дума е демонстрация. Самото понятие е по-инклузивно и добре съчетава подкрепата и страха от модела на задкулисието. Страхът от ударното завръщане на такъв модел надделя. Хората се сетиха за "Нощта на белия автобус". Това бе видимо и от посланията на площада. Призракът на "белия автобус" стресна и онези, които не са фенове на правителството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм