След като вчера от ГЕРБ-СДС и от „Продължаваме промяната – Демократична България” се договориха за управление на ротационен принцип с втория мандат, днес от формациите категорично заявиха, че това споразумение не е коалиция.

Бойко Борисов определи действията на първите две политически сили като отговорност.

Бенатова: За едни и същи 50 милиарда се борят. И ротационно ще ги делят

А Кирил Петков подчерта, че  заложените 18 месеца са минималния срок за Шенген, еврозоната, работата по Плана за възстановяване и реализирането на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат.

„Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ”, това написа във „Фейсбук” профила си съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.  По думите му коалицията е щяла да е много по-лесна, ако с ГЕРБ си имат доверие, но това не е така. Именно затова според Петков предложеният модел на управление, когато има невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен.

Прокуратурата поиска отмяна на имунитета на депутат, причинил щети на НЕК за над 4,5 млн. евро

В публикацията си Петков признава, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. „Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам“, пише още Кирил Петков. 

В поста си той заявява още, че ще спазят заложената упрвленска формула, като обръща внимание на необходимия държавен бюджет, Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната. Според него Мария Габриел е ключа, за да може този модел да бъде конструиран.

По-късно през деня в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази същата позиция – коалиция – няма.

Борисов поздрави лидеръта на „Демократична България” и „Продължаваме промяната”, като има даде съвет:

ГЕРБ няма да подкрепят свалянето на имунитет на депутати по време на съдебната реформа

По думите му загърбването на егото, както направили самият той, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов дава възможност да се преодолеят хаосът и кризата.

Според Борисов, ако е коалиция, то той и Кирил Петков са щели да бъдат премиери или министри. 

Той уточни, че на Мария Габриел са дадени правата да подготви кабинет и да направи компромиси, за да има правителство.