Любена Павлова, бившата жена на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, не се е явила на днес в Софийската градска прокуратура, както беше призована. Това научи "Сега" от свои източници в държавното обвинение.

Адвокатката на Павлова е пратила уведомление в прокуратурата, че клиентката ѝ се намира в частна столична болница. Публично известно е, че Павлова е бременна и вероятно и с това е оправдано днешното ѝ неявяване. Тя беше призована, за да ѝ бъде предявено обвинението във вещно укривателство, повдигнато по-рано през седмицата във връзка с аферата "Осемте джуджета". Павлова има наложена забрана да напуска страната.

Във вторник тя, бившият следовател, а сега укриващ се адвокат Петьо Петров (предполага се, че той е в Дубай) и прокурорът Дилян Деянов бяха обвинени по делото "Осемте джуджета". Днес за предяване на обвинението в прокуратурата с адвокат се е явил Деянов. Той е отказал да дава обяснения, научи "Сега".

Деянов е обвинен, че на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати - Илия Златанов. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление.

Петьо Петров и бившата му съпруга са обвинени, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Тяхното обвинение е за вещно укривателство, което се наказва с от една до шест години затвор.

От съобщението на прокуратурата се разбра, че Петров е търсен на известните в страната адреси. За него има и издадено постановление за 72-часово задържане. Не става ясно обаче колко точно са монетите и на каква стойност са. 

Но се разбира, че първото обвинение на Петров - за принуда, по делото, което неотдавна стартира Софийската районна прокуратура, е отменено. Въпросното дело е иззето от градската прокуратура и е установено, че Петров е привлечен като обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. От съобщението не става ясно дали цялото дело е прекратено, или само са свалени обвиненията на Петров.

ПРАВНО НИЩО

Софийският градски съд (СГС) прогласи нищожността на всички решения на Общото събрание на "Изамет 1991", с които е превзет бизнесът на Явор Златанов, разказът на чийто баща Илия Златанов доведе до разкриването на схемата "Осемте джуджета", съобщи междувременно "Лекс", като се позова на съдебното решение. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Баща и син Златанови спореха за фирмата, докато през 2019 г. Илия Златанов не потърсил помощ от Пепи Еврото. Бизнесменът разказа пред "Антикорупционния фонд" преди 3 години, че вместо помощ, Петров и кръгът около него са присвоили фирмата, парите и злато за над 4 млн. лева на семейството.

Синът му Явор пък разказа, че е бил арестуван и изнуден да се подпише, че се съгласява с увеличаване на капитала на дружеството, приема за съдружник във фирмата близкия до Петьо Петров - Кристиян Христов, а двамата с Илия Златанов вече няма да са управители на "Изамет" за сметка отново на Христов. Подписването е станало в болница "Лозенец", където Явор Златанов е откаран от ареста, за да му бъде извършена спешна хемодиализа и подписал под заплаха за живота си.

Според решенията в протокола от това общо събрание, което Златанов отрича да е проведено, Кристиян Христов е приет за съдружник, капиталът е увеличен от 5000 на 6000 лева, а разпределението на дяловете е 60 дяла от по 50 лева за Илия Златанов, 40 дяла от по 50 лева за Явор Златанов и 20 дяла по 50 лева за Христов. Освен това Златанови са освободени като управители на "Изамет“, като Илия Златанов е упълномощен да възложи управлението на Кристиян Христов. Общото събрание е дало съгласие Христов да извършва търговски сделки, спадащи в предмета на дейност на „Изамет“ без съгласието на дружеството, както и да участва и да заема ръководни длъжности и в други дружества с ограничена отговорност със сходен предмет на дейност.

През 2021 г. Явор Златанов е завел отрицателни установителни искове в СГС, с които иска решенията на Общото събрание за влизането в нея на Христов да бъдат приети за невзети. Тъй като баща и син Златанови спорят отделно за „Изамет“, Илия Златанов е завел идентични искове в СГС още през 2020 г.. По тях обаче и градският, и апелативният съд приеха, че не е доказал, че също е действал под заплаха, за да подпише промените във фирмата. Делото в момента е във Върховния касационен съд, който го е насрочил за март 2024 г.

Съдия Елена Радева от СГС обаче приема за доказани твърденията на Явор Златанов. В исковата си молба той разказва как още през 2019 г. е бил арестуван и му било обяснено, че за да излезе от ареста, трябва да прехвърли дяловете си от "Изамет", а междувременно бил лишен от парите, златните си монети, автомобилите, фабриката, готовата продукция и складовите си наличности за 2 000 000 лева.

"Преценката на съда относно изслушаните свидетелски показания в съвкупността им го води до извод, че на 23.03.2020 година общо събрание на съдружниците не е проведено", се казва в решението.

За ролята си в схемата "Осемте джуджета" проговори преди два месеца и Кристиян Христов, който в края на май беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Любена Павлова и Петьо Петров.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм