Бившият следовател Петьо Петров, по-известен като Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса "Изамет", са с повдигнати обвинения от петък (11 август), съобщиха от прокуратурата. Тримата обвинени са посочени в съобщението на прокуратурата само с инициали, пишат от Дневник.

През седмиците след смяната на Иван Гешев и.д. главният прокурор Борислав Сарафов (който също бе сниман в ресторант "Осемте джуджета") демонстрира усилено опит да се разграничи от Гешев и даде заявка да проверява всичко по случая - от действията на наблюдаващите прокурори по случая до това какво (не) са правили заместниците на Гешев. Докъде ще стигнат проверките и ще има ли действително санкционирани, макар и със закъснение, предстои да се разбере.

Прокурор Дилян Деянов, за когото излязоха документи, от които става известно, че е върнал иззето злато на трето лице, преди разследването по казуса да приключи, е обвинен за длъжностно престъпление.

Обвинението му е за това, че на 18 февруари 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от същата дата е върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона.

Магистратът е привлечен в качеството на обвиняем за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години и лишаване от право да заема определена длъжност.

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени лице от мъжки пол с инициали П.П. (Петьо Еврото - бел. ред.) бивш магистрат (следовател), и лице от женски пол с инициали Л.П. (бившата му съпруга Любена Павлова - бел. ред.), за това, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК, съобщават още от прокуратурата.

Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години.

От прокуратурата посочват, че Петьо Петров е търсен на известните в страната адреси. Не е открит, поради тази причина следовател от следствения отдел към СГП е постановил на органите на СДВР да го обявят за общодържавно издирване. Постановена му е мярка за неотклонение задържане до 72 часа, която ще му бъде наложена директно, ако бъде открит и задържан. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно по другото досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийската районна прокуратура (СРП), Петьо Петров е било привлечен в качеството на обвиняем за принуда - престъпление по чл. 143 от НК.

Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт, съобщават още от прокуратурата.

По-рано днес в публикация в профила си във фейсбук от Антикорупционния фонд коментираха въпроса с Европейската заповед за арест на Петров.

"По данни на АКФ, започналото в края на май в Софийската районна прокуратура (СРП) разследване срещу предполагаемия ръководител на криминалната мрежа "Осемте джуджета" Петьо Петров-Еврото е било иззето по компетентност от горестоящата Софийска градска прокуратура (СГП). Разследването срещу Петров беше за принуда и незаконни записи, по което той беше задочно привлечен в качеството на обвиняем и обявен за международно издирване чрез европейска заповед за арест. След поемането на разследването прокурорът при СГП е оттеглил европейската заповед за арест за Петров и той вече не се издирва извън границите на страната", посочиха още от АКФ.

От организацията припомниха и заявките на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, който определи казуса "Осемте джуджета" като "изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки".

"Изясняването на този казус е ключов залог за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата. Аз ще направя всичко, за да се изясни всичко по законен начин, включително за активизиране на наказателна отговорност срещу замесените лица", заяви Сарафов на едно от заседанията на ВСС, на които бяха обсъдени действията на прокуратурата по случая.

"Както и кога ще започне разплитането на казуса "Осемте джуджета", което, според собствените му думи, е ключов залог за бъдещето на поверената му институция", питат още от АКФ.

До развитието по казуса се стигна след интервю на бившата съпруга на Петьо Еврото - Любена Павлова, пред Антикорупционния фонд (АКФ), която разказа детайли от бизнеса на Еврото. Малко след това бяха оповестени заключенията от доклад на прокурора Марио Василев от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Докладът беше обсъден на едно от заседанията на Висшия съдебен съвет като по темата бе изслушан и Андрей Янкулов.

От доклада се разбра, че още през 2020 г. се вижда съвсем ясно не само, че нищо съществено не е свършено по разследването, добило популярност като "Осемте джуджета", но е имало и нарушения от страна на прокурори и разследващи, които е трябвало да получат адекватно санкциониране още тогава.

Въпреки че няма официална оценка, става въпрос за щета за близо 5 млн. лв., за която няма нито един наказан прокурор или следовател, но за която България може да бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и за която "всички ние ще платим", както каза адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд миналата седмица. Вместо да санкционира прокурорите или поне да инициира проверка по случая, Гешев, който наскоро обяви старт на политическа кариера, е поставил единствено резолюция "запознат съм" върху доклада на инспектората.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм