Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София. През 1987 година завършва 27-та Езикова гимназия "Акад. Георги Караславов" в София. След това, през 1994 година, получава диплома по право и "Охрана на обществения ред и престъпността" от Висшия институт на МВР.

Сарафов е избран за изпълняващ длъжността главен прокурор

Професионалната му кариера започва като инспектор по режимно-административната дейност в Главното управление на местата за лишаване от свобода. През 1996 година става следовател в Софийската окръжна следствена служба. През следващите години изгражда портфолио като прокурор в различни юридически инстанции.

От 2001 година Борислав Сарафов работи като заместник-районен прокурор в Районната прокуратура в Сливница. Следват няколко ключови позиции в прокуратурата, включително прокурор в Софийска окръжна прокуратура, прокурор във Върховна административна прокуратура и прокурор във Върховна касационна прокуратура с отдел "Противодействие на организираната престъпност".

„Осемте джуджета си имат вече главен прокурор“. И още реакции за Сарафов

През 2011 година той става ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, което е важна и отговорна роля в правовата система на България. На 18 януари 2013 година Борислав Сарафов се назначава за заместник на главния прокурор на Република България. На 18 декември 2017 година той поема поста на директор на Националната следствена служба.

От 1 май, непосредствено след събитията със взривното устройство, поставено по маршрута на главния прокурор Иван Гешев, той се превръща в действащо лице при разместването на политическите властови пластове в страната. Първоначално той излиза с информацията относно предполагаемия атентат срещу Иван Гешев, която по-късно се опровергава. В последствие започва отявлена конфронтация между него и главният прокурор. 

Прокурор: Борислав Сарафов е избран по старшинство

В изявлене Сарафов заявява, че прокуратурата се е намесила в политиката и констатира притеснения за живота си, визирайки и в двата случая като източник Иван Гешев. В отговор главният прокурор заявява, че „няма да бяга, а ще се бие“. Двамата започват да отправят взаимни обвинения един към друг като част от тях са подплатени със сигнали към съответните органи. 

Междувременно в публичното пространство изтича запис на телефонен разговор, в който Сарафов се обръща към Иван Гешев с думите "играта продължава. Прегрупираме се". Непосредствено след него излизат и снимки, на които се вижда Борислав Сарафов пред известната пицария "Осемте джуджета" заедно с Петьо Петров - Еврото и тогавашната му жена Любена Павлова. Същата по-късно излиза със скандални разкрития в интервю пред "Антикорупционния фонд" за връзката между бившия й съпруг и новия главен прокурор.

Антикорупционният фонд публикува снимки на Сарафов от ключовото заведение „Осемте джуджета“

Припомняме, че разследване на "Антикорупционен фонд" беше излъчено в няколко части през 2020 и 2021 година. В него Илия Златанов, собственик на фирма за производство на асансьори "Изамет", разказва за престъпна схема за отнемане на бизнеси, в която активно участие има и прокуратурата. Златанов твърди, че се обърнал за помощ към бившия магистрат Петьо Петров, за да реши бизнес конфликт със своя син. Според Златанов, Петров му обещал подкрепа, а срещите за уточняване на детайлите се провеждали по желание на Петров в столичния ресторант "Осемте джуджета".

На 16 юни 2023 година прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра началника на националното следствие Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Решението беше взето с 8 гласа „за” и 1 – „против”. То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок.

След гласуването Сарафов заяви пред журналисти, че още днес ще предложи смяна на всички заместник-главни прокурори.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм