Бившият главен прокурор Иван Гешев е успял да скрие доклад, в който са констатирани прокурорски злоупотреби в аферата "Осемте джуджета", за период от три години. Това беше заявено от временния наследник на поста - Борислав Сарафов, който свидетелства пред Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, информират от Свободна Европа.

“Този казус е заметен под килима и не е получил своето необходимо проявление”, каза Сарафов пред съдебните кадровици.

Според него в този случай става дума за "изключително сериозни, груби и безсрамни злоупотреби с институцията на прокуратурата, като не се засяга цялата прокуратура, а Специализираната прокуратура - за измиване на пари и придобиване на бизнеси".

„Осемте джуджета“: ВСС получи доклад за „допуснати груби закононарушения“

Преди това, Сарафов представи на ВСС отчет със заключенията от съответния доклад, който според него беше скрит от Гешев. От документите става ясно, че още през юни 2020 г. бившият главен прокурор със своя резолюция нареди проверка по случая. Това беше по искане на тогавашната заместничка, Красимир Филипова, която постави Марио Василев от Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП) да я извърши.

Сарафов заяви, че след това "нищо не се случи", въпреки че установените нарушения от Василев предполагаха налагане не само на дисциплинарно, но и на наказателно отговорност на прокурори, свързани с "Осемте джуджета".

ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор

Една година по-късно, през юли 2021 г., Гешев поставя резолюция "запознат" относно доклада, което, според Сарафов, означава, че той беше архивиран. Преди това друга бивша заместничка на Гешев, Пламен Цветанова, обобщила заключенията от доклада, но не се предприеха други действия по него, припомня "Свободна Европа".

Сарафов заяви още, че е “дълбоко убеден”, че Гешев се е запознал с този доклад веднага след неговото изготвяне, а фактът, че го е архивирал година по-късно, означава, “че се е чудел какво да го прави”.

“Това обективира неговата роля по прикриване на този казус”, обобщи временният главен прокурор добавяйки, че “по този казус са вършени престъпления и тежко е злоупотребявано с институцията прокуратура в лични интереси”.

Гешев ще брани християнското семейство, създава “Справедливост за България”

Сред констатациите на доклада, цитирани от правния сайт “Лекс”, са закононарушения при връщането на иззети веществени доказателства, при определянето на наблюдаващи прокурори, както и при воденето на производства по случая. Авторът на доклада Марио Василев говори директно за “злоупотреба с власт и служебно положение” от работили по случая обвинители.

По този повод Сарафов припомни, че вече е разпоредил подробна проверка на всички действия по “Осемте джуджета”, която ще бъде извършена от Софийската апелативна прокуратура. Освен това той каза, че ще поиска обяснения от замесените по случая бивши заместнички на главния прокурор Филипова и Цветанова.

Гешев: Подадох оставка като прокурор, никой не може да се пребори с корупцията, когато тя е държавна политика

Аферата “Осемте джуджета” доби популярност през лятото на 2020 г. покрай разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) по повод твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от бившия шеф на столичното следствия Петьо Петров-Еврото, бившата му жена Любена Павлова и бившия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

Златанов и сина му Явор твърдят, че заради организираната от Петров, Павлова и представители на прокуратурата, МВР и охранителната фирма „Делта гард“ схема, са загубили различни активи, сред които луксозни коли, злато и големи суми пари.

Съюзът на съдиите в България с остра позиция срещу Борислав Сарафов

Случаят „Осемте джуджета“ беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено. Държавното обвинение не беше съобщавало никаква официална информация за своите действия от 2020 г. досега. След избухването на открития конфликт между вече бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов обаче прокуратурата се активизира.

В края на май АКФ разпространи снимки на Петьо Еврото в компанията на Сарафов, който след това коментира, че е ходил много по-малко пъти в бившия ресторант „Осемте джуджета“, отколкото главният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните снимки са били направени от „частно външно наблюдение“ по разпореждане на Гешев, с когото Сарафов е трябвало да се срещне в ресторанта.

Сарафов: Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите

Това съвпадна с решението на Любена Павлова да проговори за тази афера публично за пръв път. Тя твърди, че основният „помощник“ на Петьо Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а тя никога не е виждала Гешев в бившия ресторант „Осемте джуджета“, ползван от Петров като офис.

По този повод Сарафов декларира пред ВСС, че е посещавал това заведение четири или пет пъти по покана на Гешев. Затова каза и, че самият той също е жертва по казуса “Осемте джуджета”, защото снимките му с Еврото са го дискредитирали.

„От Осемте джуджета до и.д. главен прокурор“: Кой е Борислав Сарафов

Временният главен прокурор е и обект на сигнал по новосъздадения механизъм за разследване на висшите ръководители на държавното обвинение.

Срещу Сарафов постъпиха данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на Петьо Петров-Еврото и бившия боксьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата „Осемте джуджета“.

Според водещите това разследване в Софийската районна прокуратура има данни за започване на дело за извършено престъпление от Сарафов и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм