Европейската заповед за арест за Петьо Еврото е оттеглена от прокуратурата, съобщават от Антикорупционния фонд. По данни на АКФ започналото в края на май в Софийската районна прокуратура (СРП) разследване срещу предполагаемия ръководител на криминалната мрежа "Осемте джуджета" Петьо Петров-Еврото е било иззето по компетентност от горестоящата Софийска градска прокуратура (СГП). 

Разследването срещу Петров беше за принуда и незаконни записи, по което той беше задочно привлечен в качеството на обвиняем и обявен за международно издирване чрез европейска заповед за арест. 

След поемането на разследването прокурорът при СГП е оттеглил европейската заповед за арест за Петров и той вече не се издирва извън границите на страната.

АКФ припомня, че на 06.07.2023 г. и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов и Андрей Янкулов от екипа на АКФ бяха изслушани във Висшия съдебен съвет по казуса "Осемте джуджета".  Тогава и. ф. главен прокурор заяви:  "Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки", както и "Изясняването на този казус е ключов залог за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата. Аз ще направя всичко, за да се изясни всичко по законен начин, включително за активизиране на наказателна отговорност срещу замесените лица." 

Стана известно и че Сарафов е разпоредил пълна проверка на работата на прокуратурата по разследванията, свързани с "Осемте джуджета", резултатите от която трябваше да станат известни до 15-и юли.

Точно месец след този срок информация какво се случва по тази проверка няма.

От АКФ питат Сарафов дали информацията за оттеглянето на европейската заповед за арест за Петров и спирането на издирването му извън границите на страната отговаря на действителността. Оттам се интересуват и кога ще започне разплитането на казуса "Осемте джуджета", което, както самият Сарафов казва, “е ключов залог за бъдещето на поверената му институция”.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм