Ексклузивно пред bTV говори новият шеф на СДВР. Старши комисар Любомир Николов е част от системата от повече от 20 години и е начело на СДВР от едва няколко седмици.

„За щастие, имам комфорта да съм ръководител на СДВР с пълната подкрепа на министър Стоянов, цялото ръководство и всички в МВР“, каза в първото си телевизионно интервю след заемането на поста старши комисар Любомир Николов.

Гешев е крил 3 години доклад със злоупотреби по “Осемте джуджета”

Приоритети и мерки

„Основният приоритет е борбата с нелегалната миграция. Пътният травматизъм, наркоразпространението и намаляването на броя на противозаконното отнемате на превозни средства“, посочи той.

„По отношение на пътния травматизъм се провеждат ежедневни операции пътни. Полицейските автомобили са оборудвани с всички технически средства, с които да установяваме водачи след употреба на алкохол и наркотици. В тази връзка през последните 3 седмици установените случаи на водачи, седнали след алкохол или наркотици, рязко се повиши“.

„Сарафов идваше през ден“: Любена Павлова продължава с разкритията за „Осемте джуджета“

Според него образуваните производства са в пъти повече.

„От около две седмици въведохме друга мярка относно пътния травматизъм. Тя касае преглеждане на видеата от охранителните камери на СДВР, които са на възлови кръстовища в София и там има доста нарушения, за които след това биват санкционирани. Изненадваме водачите и ги заснемаме когато извършват нарушения – червен светофар, забранен завой или друго нарушение“, обясни старши комисар Любомир Николов.

„Осемте джуджета си имат вече главен прокурор“. И още реакции за Сарафов

Директорът на СДВР не каза къде и колко са камерите, но уточни, че една заснема дневно около 60 нарушения. Предвижда се системата да е дигитална и да издава електронни фишове.

През последните месеци ръководството на седем полицейски управления беше сменено. Николов коментира, че се извършва анализ, но безпринципни рокади в районните управления няма да се правят.

Директорът на СДВР посочи, че подкрепя исканията на служителите на МВР за увеличение на възнагражденията.

Палежи, побоища, контрапротести, скрити камери: Служител на Петьо Еврото проговори, преди да бъде арестуван

„10% върху заплатата на служител не е огромна сума. Това са около 150-16 лева. Служителят няма да забогатее. Ще си помогне да покрие разходите“, каза директорът на СДВР.

Разследвания и охрана

„Петьо Петров е обявен за общодържавно издирване. Нямаме данни той да е на територията на България. Не е образувана проверка срещу служител на СДВР след неуспешния опит за ареста му в София. Може да има материали за това във вътрешна сигурност или прокуратурата“, посочи той.

Снежанка от “Осемте джуджета”: Коя е Любена Павлова? (видео и снимки)

„Ще бъдем безкомпромисни спрямо всеки, който наруши закона или служебните си задължения. За покровителство нямаме сигнали. Получаваме сигнали заради дисциплинарната практика на служители на МВР. Служител може да се е отклонил от маршрута си или не е взел компетентно отношение спрямо сигнал от граждани“, каза ст. комисар Николов.

Той допълни, че е редуциран броят на охраняваните лица. СДВР охранява трима души, като Любена Павлова е сред тях.

„Осемте джуджета“: ВСС получи доклад за „допуснати груби закононарушения“

„След получен оперативен сигнал във второ РПУ установихме, че по време на доставка в Софийския затвор в две кутии натурален сок открихме различни по вид и грамаж наркотични вещества“, обясни той.

Нелегалните мигранти

„Много често, когато осъществяваме превенция по пътния травматизъм, установяваме нелегални мигранти, превозвани в автомобили. Предимно от чужди граждани. Може да се каже че районът на столицата играе малко ролята на гара разпределителна“, обясни той.

Калин Стоянов: Снимките, на които полицаи помагат с багажа на Любена Павлова, имаха положителен ефект за МВР

„Имат канали изградени във веригата, но те често се менят. Защото  виждат че ние активно противодействаме,  анализираме техните маршрути. Тук е мястото да кажем че имаме около 10% недокомплектуване на служителите. Постоянно обявяваме конкурси и се надяваме да станат наши служители и да ни помогнат в борбата. Има желаещи, да“, каза още старши комисар Любомир Николов, директор на СДВР.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм