Към момента МВР охранява само трима защитени свидетели по прокурорски постановления. След анализ, извършен заедно с прокуратурата, е решено броят на охраняваните да бъде намален, съобщи пред БНР вътрешният министър Калин Стоянов.

Според него снимките на това как полицаи товарят багаж в джипа на Любена Павлова са имали положителен ефект за МВР.

„Сарафов идваше през ден“: Любена Павлова продължава с разкритията за „Осемте джуджета“

"Аз искам да благодаря на човека, който ги е направил. Според мен ги е направил и ги е пуснал с цел по някакъв начин да злепостави МВР. Но тези снимки постигнаха обратен ефект според мен. След анализа, който направихме, към момента вътрешното министерство охранява само три такива лица", посочи министър Стоянов.

Той обясни и как често се е налагало оперативни работници да ходят по заведения заради охранявани лица.

Полицаи помагат на Любена Павлова да товари кашони с мебели

"Тогава, когато въпросното лице пожелае да посети някакво питейно заведение - примерно дискотека, там охранителен състав, който е ангажиран с неговата защита, не може да влезе. Тогава се викат оперативни работници от съответното районно управление или от СДВР, които влизат цивилни на съответното място", посочи министърът.

Преди дни изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изиска информация от МВР за охраната на Любена Павлова и други свидетели по наказателни дела.

„От Осемте джуджета до и.д. главен прокурор“: Кой е Борислав Сарафов

Повод за искането на Сарафов беше оповестена публично информация от бившия министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за такива случаи, както и необходимостта от оптимизиране на взаимодействието между прокуратурата и МВР в тази област.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм