Онлайн обидите по време на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, Орегон в по-голямата си част били насочени към жени атлети, като двама състезатели – мъж и жена, отговарят за 40% от всички обиди, обяви Световната атлетика.

В проучване, направено по време на Световното в Юджийн за идентифициране и адресиране на обидни коментари, изпращани на атлети чрез Туитър и Инстаграм, резултатите показали, че сексуални и сексистки обиди – предимно срещу жени атлети, са над 40% от засегнатите постове. Профилите на 461 състезатели били следени между 10 юли и 1 август в опит да бъдат засечени обиди преди и след първенството, както и по време на провеждането му. 427 764 поста и коментара в Туитър и Инстаграм били взети за анализ.

Жена, осмелила се да избяга от токсична връзка, беше убита „за дързостта си“

Изследването разкрило, че 27 от 461 следени атлети, включително 16 жени, получили обиди, като Туитър бил предпочитаният канал, отговарящ за почти 60% от засечените обиди. Двама атлети (един мъж и една жена) получили близо 40% от засечените обиди помежду им. Световната атлетика заяви, че обидите „били предизвикани от събития извън турнира – атлети били таргетирани заради противоречия, свързани с атлетиката, но не непременно заради резултати на стадиона“.

Революционно неподчинение: Жена без хиджаб целува мъжа си по улиците на Иран

„Резултатите от това проучване са притеснителни, но е важно да знаем къде и как нашите атлети са обиждани в социалните мрежи, така че да предприемем мерки за тяхната защита и да предотвратим бъдещи случаи. Няма място за обидно поведение в нашия спорт и трябва да изпратим ясно послание на онези, които смятат, че атлетите могат с лека ръка да бъдат подлагани на лошо отношение. Няма да се колебаем да санкционираме лица, които обиждат нашите атлети, където можем да ги идентифицираме“, коментира президентът на Световната атлетика Себастиан Коу. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм