В сряда вечер разследващият сайт BIRD.bg публикува материал, на който, чрез проверки в кадастъра, отворени данни и регистри, се вижда как деретa около река Черна в Царево, където сринат мост взе четири жертви, са били обезлесявани, заличавани, и ползвани за цели на строителството. Това се вижда с просто око на сателитни снимки.

Кой стои зад това, кой сече в Странджа и можем ли да отдадем мащаба на трагедията в Царево само на природната стихия? Темата коментира в предаването "Кой говори?" разследващият журналист от BIRD.bg Атанас Чобанов.

Запитан защо разследването е озаглавено ”Царевските “Килъри” журналистът обясни, че реката, която отнесе четирите жертви, свършва според кадастъра в имот, който е собственост на един от "Килърите". Става въпрос за Георги Вълев - бизнесмен. КПКОНПИ се опитва да отнеме имота, делото още не е приключило.

"Това беше повод за добро заглавие, но всъщност за съжаление наистина имаме река убиец, която не е станала такава от само себе си, а защото има и антропогенен фактор – човешка намеса. Природата си е природа, но това, което трябва да правим ние като общество, е да предвиждаме какво може да се случи, когато тя се развилнее", посочи Атанас Чобанов.

"Това, което ние разкриваме в нашето разследване, е че дерета, които са маркирани в жълто и оранжево, са засипани във времето с пръст и са се образували складове и сметища. Засипването на деретата очевидно не е в полза на нормалния отток на водите", обясни той.

"Всичко се оправя, само човешките животи не могат да се върнат. Всичко трябва да се направи, за да се предотврати при бедствие загубата на животи", категоричен бе разследващият журналист и направи сравнение с Гърция, където хората получават SMS при пожар, наводнение или друго бедствие с инструкции какво да правят и къде да отидат.

В разследването се прави референция и с по-старо такова - за изсичането на горите в Странджа. "Връзката е очевидна - дърветата задържат водата при пороен дъжд, когато ги изсечеш – водата тръгва надолу", обясни Атанас Чобанов.

Цялото разследване можете да видите ТУК.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм