Дерета, които се оттичат към р. Черна, са засипани и превърнати в складове и незаконни сметища, зад които стоят икономически интереси на местни политици. Това съобщи BIRD.BG. Именно фирма, свързана с местната власт, е подкопала последния мост на устието на реката, който се срути. Неотдавнашен ВИК ремонт около другия мост, където загинаха жертвите, е увеличил риска от бедствие, твърдят от медията. Според разследването самата река Черна изчезва от кадастъра точно преди морето и става парцел за застрояване, собственост на член на групата за убийства “Килърите”.

„Щетите са нанесени на места, където не минават реки. Водосборите са много големи и количеството вода, което се изля, е такова, каквото никога не е виждано в тези територии”, коментира кметът на Царево Георги Лапчев след потопа. Премиерът Денков също отрече пред журналистите, че засипаните дерета и непочистените корита на реките са фактор за бедствието: “Теренът е такъв, че като вали в големи количества, се стича по билата и оттам реката си тръгва по пътя и залива, докъдето стигне” – описа той ситуацията.

Проблемът обаче е, че освен водата по пътя, към залива се свличат всички непочистени боклуци, а запушените дерета също пречат на нормалния отток. За това е сигнализирал многократно на РИОСВ местният общински съветник Емил Пейчев. Оттам му отговарят, че дерета вече няма, има УПИ-та (урегулиран поземлен имот). А и да е имало дерета, те били сухи и по тях не е текла вода. “Тази глупост беше нагледно опровегана от майката природа по твърде болезнен начин”, коментират журналистите от BIRD.BG.

Дерета стават на сметища и УПИ-та

Река Черна, която тече през ниската част на Царево, се пресича през няколко моста. На един от тях в промишлената зона камерата на Google е заснела нерегламентирано сметище за битова техника.

Няколкостотин метра по-надолу към морето отляво на пътя към Черна се спуска дере. На картата на Плана за управление на риска от наводнения в сайта на Басейнова дирекция Черноморски район това дере е обозначено като рискова зона.

Картата от плана за управление на наводненията на Басейнова дирекция показва дерето като рискова зона

Дерето и растителността около него се виждат добре на сателитна снимка от 2011 г., когато за кмет на Царево е избран Георги Лапчев. Следващите снимки, налични в Google Earth, показват как растителността прогресивно изчезва, а през 2022 г. дерето е напълно засипано. Участъкът е превърнат в склад на открито.

Самият терен с дерето с кадастрален номер 820 е бил общинска собственост до края на 2021 г., когато общината го продава за 76 000 лв. на фирмата “МОВ” ЕООД, собственост на Станчо Стоянов. За него се знае, че е бивш полицай и приближен на местния координатор на ГЕРБ Ангел Цигуларов. Икономическата им свързаност се открива и в Търговския регистър във фирмата “Тимбър Лес 2“, която е била собственост на Стоянов, а сега е на Цигуларов.

Цигуларов е важна фигура в Царево. Общински съветник и строителен предприемач, той има и фирми за дърводобив, които секат в Странджа. Преди три години мащабното изследване “Горигейт” извади наяве незаконни сечи, като в района на Царево рекордьор беше фирмата “Айди 555”, свързана с Цигуларов. Обезлесяването на планината също е сред факторите, които повишават рисковете от наводнения.

Фирмата “МОВ” ЕООД е придобила и съседния до дерето парцел (кадастрален номер 826) от частно лице и е депозирала в общината инвестиционно предложение на двата терена да се изгради база за сепариране на отпадъци. Над 1000 жители на Царево се обявяват против този проект с подписка, внесена в РИОСВ, като един от аргументите е, че отпадъците ще се намират на засипаното дере и има риск при наводнение. Въпреки протестите подготовката за строителството на базата изглежда е започнала, но след стихията дерето отново се е образувало, според очевидци на място.

От сателитните снимки може да се направи и извод, че изсичането и засипването на дерето с пръст е започнало още в периода, когато собственик на терена е Община Царево. Това е показателно за начина, по който се стопанисва общинското имущество.

Друг пример за засипано дере, приток на р. Черна, се открива срещу пожарната в Царево. Само преди година общинският терен е бил зелен, а днес е строително бунище. Според общинския съветник Емил Пейчев, който е подал сигнал до различни институции, там са депонирани земни маси и строителни отпадъци от уличните ремонти в Царево

През юли 2022 г. все още има дере с растителност

Тази пролет дерето вече е строително сметище

На снимките от незаконното сметище, публикувани от Пейчев, има също агитационни плакати и табели на ПП ГЕРБ, “почистени” след изборите.

Снимка: Емил Пейчев

Подкопани мостове от неслучайни фирми

Редовен изпълнител и подизпълнител на общински обществени поръчки в строителството се явява фирмата “К билдинг”. Тя е собственост на същия Станчо Стоянов, за когото се твърди че е бил кум на сватбата на Ангел Цигуларов. Последният мост над р. Черна на самото устие е бил подкопан от багери на “К билдинг” заради незаконно изземване на баластра.

По случая има образувано досъдебно производство след сигнал до Басейнова дирекция от Емил Пейчев. Инспекторите на Басейнова дирекция констатират, че е иззет материал от устието на реката и е разстлан на съседен терен, където общината строи паркинг. От два дни този подкопан мост вече го няма, отнесен от придошлата вода. 

Точно там са отнесени от водата жертвите на наводененията.

Снимка: Емил Пейчев

Предишният мост на реката съвсем наскоро е бил обект на интервенция покрай ВИК ремонти с европейски пари. Изпълнител е фирмата ДЗЗД “ИНЖЕНЕРИНГ 2020”, в която водещ партньор е фирмата “Планекс”, прочула се покрай източването на стотици милиони за фиктивни ремонти на язовири. В резултат от строителните дейности проходът под този мост е стеснен. А резултатите от намесата на “Планекс” са видими.

Ваканционно селище “Килърите”?

Река Черна крие и други тайни, установи проверка на BIRD в кадастъра. Според актуалните там данни реката спира до моста, ремонтиран от “Планекс”. Дотам са налични два имота с публична общинска собственост и предназначение “дере” и “водна площ”. След моста няма дере, поне по документи.

Дерето на р. Черна спира на моста според кадастъра

Чиновниците обаче не са успели да заличат руслото на реката в материалната ни реалност. Река Черна съществува и без благоволението на кадастъра след моста. Там тя минава през частен имот, който е собственост на фирмата “Саут Коуст Инвестмент”. Компанията е свързана с небезизвестния Георги Вълев от групата “Килърите”, излежаващ доживотна присъда. КПКОНПИ дори е правила безуспешен опит да отнеме този имот.

Реката минава през частен имот

Теренът от 10 декара с приватизираното речно дере е предназначен за ниско застрояване и в Община Царево е внесено инвестиционно предложение там да бъде реализиран ваканционен комплекс. В съседния имот, също предназначен за строителство, общината се оказва съсобственик с осъдените “Килъри”.

"Неосъдени “Килъри” по традиция остават корупцията, безхаберието и усещането за безнаказаност. И има нещо дълбоко символично в това, че една от жертвите на пороя е ръководителят на местния съд", завършват коментара си от BIRD.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм