Apple представи новия iPhone 15, който идва в четири версии – iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro и 15 Pro Max. Компанията очаквано казва, че това е най-добрата версия на iPhone досега и особено Pro версиите ще са недостижими за конкуренцията. Доколко това е така, ще си проличи когато двата модела са на пазара и се изправят в пряка битка с другите устройства.

Измежду многото хвалби на Apple за качествата на новите смартфони обаче проличава и друга тенденция. Тя може и да се окаже по-важна от действително многото усилия, които компанията е хвърлила по новото поколение на смартфона, за да го отличи от конкуренцията. А тя е поемането на устройствата по пътя на трайността и устойчивостта.

Това е нюанс, който за момента остава на заден план покрай състезанието колко по-добри са процесорите и камерите на новите iPhone-и. Но всъщност по-важното е новата посока на развитие, която Apple казва още в началото: „iPhone 15 Pro е направен, за да устои във времето“.

Снимка: Apple

Това включва няколко ключови аспекта на Pro моделите. Първият е самата изработка на устройствата. Техният корпус е от титан, който е със същите качества, каквито се изискват от материала за използването му в космически апарати. Защо е нужен толкова специфичен материал за смартфон? Според Apple това гарантира неговата дълготрайност и здравина. Рамката пък е изработена от рециклиран (друга важна сфера на iPhone) алуминий, който е споен с титана по нова технология. Резултатът е най-лекият и здрав iPhone Pro модел досега, който ще е хем по-удобен за носене, хем трябва да устои по-дълго време.

Новият корпус и метод на сглобяването му има и друго предимство. Той е по-лесен за ремонтиране. Специално задният стъклен панел ще може да се сменя доста по-бързо и лесно – още една част от стратегията на Apple за по-дълготраен смартфон. Някои от компонентите на iPhone вече могат да се ремонтират по-лесно още от миналото поколение. Това е предвидлив ход от страна на Apple, тъй като скоро и в Европейския съюз ще има такива изисквания за по-лесно ремонтиране на техниката.

Снимка: Apple

Все повече рециклиране

Четирите модела на iPhone 15 използват и много повече рециклирани материали. 100% от алуминия в субструктурата е рециклиран. Същото важи и за кобалта в батерията. Освен това 100% от материалите за магнитите също са рециклирани. 100% и от златото в USB-C конектора също е рециклирано. В смартфоните няма живак, PVC или берилий. Над 99% от опаковката е от екологични фибри, а през 2025 г. Apple ще премахне напълно всякаква форма на пластмаса от опаковките.

Целта на компанията е до 2030 г. целият процес от разработката, през производството, доставката и дори обслужването и използването на всичките ѝ продукти, да е въглеродно неутрален. Това означава да е с нулеви вредни емисии. За целта компанията използва не само все повече рециклирани материали, но и зелена енергия за целия процес, като същото важи и за производителите и доставчиците, с които работи. 

Устойчивостта ще засегне и аксесоарите на Apple. Компанията обяви, че вече няма да използва кожа за изработката им и няма да предлага такива продукти и аксесоари. Вместо това ще замени кожата с нов материал, който нарича FineWoven. Той е мек и елегантен, казва компанията, като е изработен от 68% рециклирано съдържание и е с много по-ниски въглеродни емисии от производството на кожа. Самият материал ще наподобява мек велур на допир. 

USB-C за всички

Друга важна промяна в подхода на Apple е отказът от собствения порт Lightning. Той беше неразделна част от iPhone години наред, но вече отива в историята и бива заменен от далеч по-популярния USB-C. Официално Apple не казва защо, но причината да премине към USB-C е изискването на Европейския съюз от края на следващата година всички нови смартфони да използват един и същи порт за зареждане на батериите си. За такъв беше избран USB-C заради своите технически предимства и заради факта, че вече така или иначе е използван масово от (почти) всички производители.

Всъщност и Apple го използва за iPad и MacBook. Само iPhone беше последен „мохикан“ и оставаше с Lightning. Сега това се променя и занапред всички нови модели на смартфона ще са с USB-C. Така с един и същи кабел потребителите ще могат да зареждат всичките си Apple устройства, включително и AirPods 2 Pro, които ще получат нов кейс, който е съвместим с порта.

Решението на Apple е очаквано, като така ще може да продължи да предлага iPhone в рамките на Европейския съюз без проблеми. По ирония или не, ходът вероятно ще доведе и до внезапен ръст на изхвърлени стари зарядни и кабели с Lightning, защото новите iPhone-и не идват с такива, а старите вече няма да са съвместими. Apple предлага преходник, който може да се купи допълнително, но така или иначе е неизбежно притежателите на по-стари iPhone-и постепенно да преминат към новите стандарти, което означава и изхвърляне на доста стари зарядни, поне за известен период от време.

И все пак, компанията и ЕС гледат дългосрочно. Очакванията са, че с течение на времето всички тези усилия ще дадат резултат и хората не само ще могат да използват своя iPhone по-дълго и по-пълноценно, но и по много по-екологичен начин.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм