След като Apple въведе персоналния компютър в света, а след това популяризира и смартфоните, сега компанията е готова да ни запознае със следващия етап на тези технологии – „пространствения компютър“. С такива думи изпълнителният директор на Apple Тим Кук представи първото изцяло ново устройство на компанията от няколко години насам.

Vision Pro: Apple представи новите си слушалки за добавена реалност

То е т.нар. шлем за смесена реалност. Компанията обаче не иска и не го нарича така. Тя държи на наименованието „пространствен компютър“, като иска да надгради концепцията на шлемовете, които традиционно се възприемат като допълващ аксесоар и просто като устройство, което ще се използва като преход към следващите етапи в развитието на ИТ индустрията.

Според Apple обаче Vision Pro няма да е просто аксесоар, а изцяло нов начин на взаимодействие с компютърните технологии. Това ще е самостоятелно устройство, което ще наследник на традиционната работа с компютри, а в далечно бъдеще – и с мобилни устройства.

Очите – новият безкраен дисплей

Модерните телевизори и монитори са способни да показват много красиви и ясни изображения. Но пък си имат своите съвсем видими физически ограничения. Често това е проблем – мнозина предпочитат да гледат филм на по-голям дисплей или да имат повече работна площ за различните приложения и документи.

“Пожертва поверителността за печалби“. Amazon ще плати 25 млн. долара за нарушени права на децата

Vision Pro осигурява точно това – почти безкраен дисплей – цялата среда около потребителя. Устройството има два дисплея с 23 млн. пиксела общо или над 4K резолюция за всяко око. То има и 12 камери, които следят средата около носещия шлема и я прожектират на тези дисплеи. Така потребителят вижда всичко около себе си и всичко е дисплей. Приложенията, филмите, документите и всякакви други виртуални елементи се появяват пред очите му в големи самостоятелни екрани, които човек може да подрежда навсякъде в пространството около себе си.

„Злоупотреба с данни“: ЕС глоби Meta с 1,2 млрд. евро

Така човек може да си направи каквито иска дисплеи, които „помнят“ своето местоположение, когато той се движи из помещението. Или пък може да си направи един огромен кино екран пред очите, който дори да постави или на „стената“ пред себе си, или във виртуален свят по негов избор.

Управлението на този виртуален свят ще може да става по различни начини. Първо е комбинация от очи и жестове на ръцете. Специални камери и сензори следят очите и ръцете с най-малки подробности – дори до малки движения на пръстите. Другият начин е традиционен – чрез клавиатура. Тя може да е както физическа, така и виртуална – отново пред очите на потребителя.

Амбицията на Apple е да направи Vision Pro практически неограничена платформа с множество възможности – разработчиците също ще имат достъп до пълен пакет софтуерни инструменти, за да създават приложения, игри и да откриват други интерактивни начини за взаимодействие със смесената реалност.

Именно затова Apple предвижда Vision Pro да бъде „пространствен компютър“ – устройство, което ще може да се използва както у дома, така и в офиса. Това ще има своите предизвикателства.

Microsoft ще мотивира всеки да влезе в ерата на изкуствения интелект

Здравето е от значение

Една от пречките на досегашните подобни шлемове е фактът, че трябва да се носят дълго време. А се оказва, че хората не са особено ентусиазирани към подобно „задължение“. В представянето си Apple многократно акцентира над факта, че Vision Pro ще се използва по цял ден. За целта е помислено за много детайли, дори и външен дисплей, който да показва прожекция на очите на потребителя, за да могат хората, които говорят с него, да го виждат, без да се налага той да сваля шлема всеки път.

Компанията също така подчертава възможността към Vision Pro да се монтират различни приставки, лещи и каишки, за да направят устройството максимално удобно за дълго носене според предпочитанията на всеки потребител. За да може то да е максимално леко, дори батерията не е вградена в него, а ще се носи отделно в джоба и ще се свързва с кабел. Тя ще осигурява около два часа работа, а за повече, ще трябва да се използва зарядно.

Подобно устройство провокира притеснения дали няма да накара хората да увеличат допълнително своето застояване, което и в момента за мнозина е твърде голямо. В дългосрочен план идеята на Apple е да има още по-малки и леки шлемове и дори очила, които да могат да се носят свободно по цял ден и навън.

Генерирана от AI снимка на експлозия в Пентагона “взриви“ интернет и срина борсите

Но има и други рискове пред тези устройства като цяло, а не конкретно за Vision Pro. Те са най-различни. Например за зрението – не е ясно как използването на подобни дисплеи на близко разстояние за продължителен период от време, ще се отрази на очите. Освен това на мнозина хора им се завива свят от използване на 3D очила. Така този тип устройства може да се окажат неприложими за доста хора.

Има и още един неясен риск – как ще се отрази на психиката евентуално подобно сливане на реалностите. Това също ще е предизвикателство не само за Apple, а за целия бранш и то ще е решаващо за бъдещето на тази технология.

И като стана дума за бъдеще…

От чисто техническа гледна точка, то ще е много бляскаво. Въпрос на време е амбициите на Apple (и конкурентите ѝ) да се реализират. Според спекулациите умните очила с добавена реалност на Apple ще са готови след 3 до 5 години. Дотогава и Vision Pro ще има още няколко поколения и ще се доразвие значително. Ще има и много повече съдържание, а конкурентите несъмнено ще пуснат свои алтернативи, които още повече ще тласнат сектора напред.

Но дотогава Vision Pro ще трябва да докаже… визията на Apple. Компанията твърди, че до момента на пазара не е пускано подобно устройство с толкова много възможности. Съвсем наскоро Meta пусна своя шлем Quest 3 с амбицията, че това е най-достъпният такъв модел, който ще направи технологията достъпна за масовия потребител, тъй като цената ще е 500 долара.

Екскурзия в Европа за 1000 евро? Изкуствен интелект предлага 10 варианта

Vision Pro на Apple ще е значително по-скъпа. „Пространственият компютър“ ще струва 3500 долара, като ще излезе на пазара първо в САЩ в началото на следващата година, а с постепенно и в още страни. С подобна цена със сигурност устройството няма да е масово, което ще забави навлизането на технологията. Засега това ще е от полза на Apple, за да може да усъвършенства разработката си и да я направи готова за масовия потребител. Така че засега бъдещето на персоналния компютър и смартфона не изглежда застрашено в краткосрочен план, но това може да се промени след няколко години, ако хората харесат концепцията и я приемат.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм