В понеделник в социалните мрежи изключително бързо се разпространи фалшива снимка на експлозия в Пентагона, генерирана от изкуствен интелект, което предизвика масово объркване сред потребителите и краткотраен спад на борсите на фондовия пазар в САЩ, информира New York Post.

Фалшивата снимка, на която се вижда дим, излизащ от Пентагона, беше споделена от руска държавна медия и други акаунти заедно с твърденията, че в сградата е имало експлозия. По-късно медията изтри изображението.

Екскурзия в Европа за 1000 евро? Изкуствен интелект предлага 10 варианта

Пожарната служба на окръг Арлингтън бързо публикува съобщение в Twitter, в което развенчава фалшивата снимка.

"@PFPAOfficial и ACFD са запознати с разпространеното в социалните мрежи съобщение за експлозия в близост до Пентагона", се казва в туита. "В Пентагона или в близост до него НЯМА експлозия или инцидент и няма непосредствена опасност за обществеността."

Google влиза стремглаво в ерата на изкуствения интелект

Американските акции за кратко паднаха, когато снимката беше разпространена, но бързо се възстановиха, след като бе разкрито, че изображението е измама. Към обяд по Гринуич промишленият индекс Dow Jones се понижи с около 50 пункта, докато технологичният Nasdaq и широкият S&P 500 се търгуваха с леко повишение.

Някои потребители изтъкнаха, че фалшивата снимка на Пентагона има ясни признаци на манипулация с изкуствен интелект, включително изкривени участъци от оградата.

„Виждах себе си на различни възрасти и на различни места...“: Какво сънува изкуственият интелект?

Уплахата в социалните мрежи ще подхрани опасенията на критиците, които твърдят, че усъвършенстваните системи за изкуствен интелект ще позволят на зложелателите по света да разпространяват дезинформация и да сеят хаос онлайн.

Това не е първото изображение, което взривява интернет. Преди време потребителите на социалните медии бяха подведени от "вайръл" изображения, генерирани от изкуствен интелект, на които папа Франциск носи пухено яке на Balenciaga, а бившият президент Доналд Тръмп се бори с полицията в Ню Йорк, докато е арестуван.

Мъск ще противодейства на изкуствения интелект с изкуствен интелект

През март Елон Мъск и повече от 1000 експерти посочиха разпространението на дезинформация като основен мотив в призива си за шестмесечна пауза в разработването на усъвършенстван изкуствен интелект, докато не бъдат въведени подходящи насоки за безопасност.

Експертите посочиха рискове, сред които разпространението на "пропаганда и неистини", загубата на работни места, развитието на "нечовешки разум, който в крайна сметка може да ни превъзхожда по брой, да ни надхитри и замени", както и риска от "загуба на контрол над нашата цивилизация".

Бъдещето на транспорта: Какви са предимствата и недостатъците на електромобилите?

Д-р Джефри Хинтън, известен като "Кръстникът на изкуствения интелект", е толкова загрижен за потенциалните рискове на технологията, че миналия месец напусна работата си в Google, за да може да говори открито, без да навреди на бившия си работодател.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм