Нова платформа AI "Apple Intelligence" представи компанията Apple, като анализаторите пишат, че това е опит за наваксване на 2-годишно изоставане в сферата на изкуствения интелект.

Софтуерът съчетава нови функции, сред които подсилване на гласовия асистент Siri с ChatGPT. Нововъведенията бяха представени на годишното изложение за разработчици на Apple в понеделник, съобщи Би Би Си.

AI или "Apple Intelligence", който ще стане част от всяко приложение и продукт на Apple, ще обобщава текст и ще създава на оригинални изображения.

Това е момент, към който се стремим от дълго време“, каза старши вицепрезидентът на американската компания Крейг Федериги. 

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, който също беше на събитието, написа в мрежата X, че е „много щастлив“ да работи в екип с Apple.

Новата Siri

Apple възприема генеративния AI чрез Siri - виртуалния асистент на компанията, който по същество се превръща в чатбот за iPhone, пише dbr.bg.

Siri ще може да изпълнява специфични задачи, като припомняне на снимка, направена преди години на устройството, отговаряне на подробни запитвания за времето, новините или любопитни факти.

Тя може също така да изпълнява и по-сложни задачи, като например да отговаря кога каца самолетът на майката на потребителя, като анализира информация, изпратена преди това в имейл. С течение на времето може да научи предпочитанията ви и да реагира по съответния начин.

Това не е много по-различно от нещата, които някои конкуренти вече са въвели в генеративните си инструменти. Освен това Siri вероятно ще се адаптира автоматично и безпроблемно към потребителите въз основа на глас, аудио и естествен език, заедно с изображения и контекстуални знаци.