Сгъваемите смартфони се радват на солиден интерес от потребителите вече няколко години. Постепенно повече хора решават да се сдобият с такъв модел, макар и цените им да са доста високи.

Въпреки това този тип устройства си извоюваха стабилна ниша на върха на пазара. Това са най-скъпите мобилни телефони, които могат да се намерят, без да са специални позлатени версии например или с други скъпи камъни и добавки по тях. Те са скъпи само заради своите технологии, като засега не изглежда, че в обозримо бъдеще ще се „придвижат“ и към по-достъпните ценови класове.

Въпреки това те трябва да продължат да изпълняват две задачи. Първата е да развиват технологиите и те се справят с това. Втората е да задържат интереса на потребителите, което е пряко зависимо от успешното изпълнение на първата задача.

Снимка: Samsung

Макар и скъп, конкуренцията в сегмента е голяма. Всички големи производители вече имат поне по един сгъваем модел. Някои от тях са преминали няколко поколения на усъвършенстване.

Samsung е най-популярният производител на сгъваеми телефони в момента и е продал над 21,4 милиона от устройствата, според данни на анализаторите от IDC. Но с други производители на телефони, включително Google, Oppo, Honor и Huawei, които са по петите му, корейският гигант знае, че трябва да открои своите предложения още повече.

Затова компанията представи петото поколение на двата си модела – Galaxy Z Flip и Galaxy Z Fold. Това са устройства, които искат да разгърнат възможностите си към още повече потребители.

Двата смартфона акцентират над усъвършенстването на вече работещите им „рецепти“. И двата модела запазват основните си характеристики и подобряват другите звена, които бяха обект на критики при предишните положения.

Сред тях е пантатa. Flip5 и Fold5 получават нови панти, които са по-здрави и с по-прецизен механизъм. Това позволява поставяне на дисплеите под повече ъгли, което е от полза при различни режими на работа или снимане от разстояние. Т.нар. Flex Mode може да се използва и в комбинация с умен часовник като Galaxy Watch, за да управлява и активира камерата например.

Пантите намаляват и разстоянието между двете половини на устройствата, когато те са сгънати, което ги прави още по-компактни. Самите смартфони са изработени от повече рециклирани материали, включително части от алуминия, пластмасата и защитното стъкло Gorilla Glass Victus 2. По-голям дял от тези елементи съдържат рециклирани материали, но това не ги прави по-чупливи. Напротив, устройствата са най-здравите Z модели на Samsung досега, като са както с по-тънки и леки корпуси, така и с рейтинг IPX8 за водоустойчивост.

Flip5 решава и друга критика към предишните модели. Това е външният дисплей, известен с името Flex Window. При предходните версии на Flip, той беше доста малък, но при Flip5 става 3.4-инчов и покрива практически цялата половина, като може да се използва с уиджети, за чат и др. Има и възможност за управление на основната камера и правене на селфита и клипове без устройството да се разгъва.

Fold5 пък подобрява мултитаскинга, т.е. работата с множество приложения едновременно, още повече. Телефонът предлага обновена функция Taskbar за по-бързо и лесно превключване между приложенията. На разположение са и функции за работа в отделни прозорци, повече екстри със стилуса S Pen, който получава нова, по-тънка версия и др.

И двата смартфона идват и с нов основен хардуер. Процесорът им е Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, който е допълнително подобрен специално за устройствата на Samsung. Оперативната памет е 8GB за Flip5 и 12GB за Fold5.

Камерите им привидно са същите като предишните модели, но имат важни подобрения. Те са с новите версии на режима Nightography, обновен изкуствен интелект и нови системи за обработка на кадрите и подобряване на качеството им. Направени са оптимизации в софтуера, батериите, опресняването на дисплеите и др.

Целта на всичко това е да покаже, че сгъваемите смартфони вече са достигнали своята „зрялост“ и са готови за масовия потребител. Основната пречка отново остава цената, която ги прави трудно предложение за повечето хора дори и да харесват устройствата.

Това пък означава, че вече пазарът и потребителите може би ще накарат производителите да помислят и за следващата много важна стъпка в развитието на сгъваемите модели – увеличаване на разнообразието от такива предложения на пазара в повече ценови класове. Подобно предизвикателство ще е трудно най-вече заради самите сгъваеми панели и пантите, които са по-сложните и скъпи елементи. Но стабилното темпо на усъвършенстване на тези технологии показва, че наближава тази повратна точка, която може да се окаже много важна нова глава в историята на мобилните телефони, която да възроди големия интерес към тях.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм