Българското приложение за йога Yoga Llama получи над 1 млн. евро инвестиция от фонд мениджъра Morningside Hill, който управлява средства на българския Фонд на Фондовете. Новината съобщи Darik Business Review

Приложението предлага самообучение по йога, като основното му конкурентно предимство е, че използва изкуствен интелект (AI) и следи чрез добавена реалност (AR) през камерата на телефона на потребителя изпълнението на позите и дори внася корекции, подобно на йога инструктор.

На уебсайта на приложението се посочва, че Yoga Llama функционира посредством изкуствен интелект, който помага за подобряването на тренировките на практикуващите йога в реално време, като определя дали позите се изпълняват правилно или не.

Технологията за добавена реалност пък допълва изкуствения интелект, използван от приложението. Потребителите не се нуждаят от допълнително оборудване и могат да се възползват от тази усъвършенствана технология чрез камерата на своя мобилен телефон.

Набраните средства ще бъдат използвани основно за по-нататъшна разработка на софтуер, различни маркетингови инициативи и експанзия на приложението в САЩ и Канада.

Зад приложението стои българския технологичен стартъп Тексофт.

„Приложението ще предостави на световната йога общност нов подход към йогата. С това приложение ние задаваме един нов стандарт, който поставя практикуващия йога в центъра на нещата", казва в интервю за блога на Yoga Llama Нора Пенева, инструктор по йога с дългогодишна практика и съосновател на приложението.

През ноември 2019 г. Morningside Hill пусна най-новия си фонд за рисков капитал, който е фокусиран върху предоставянето на капитал за растеж на български стартъп компании.

Фондът разполага с 38.5 млн. евро под управление, които да бъдат инвестирани в дялови или еквивалентни миноритарни позиции в 25-30 компании.

Фондът за рисков капитал включва публични средства в размер на 33.3 млн. евро, предоставени от Фонд мениджър на финансови инструменти в България ЕАД по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмния период 2014-2020 г.

Стандартният период на задържане на инвестиция е 5-10 години, а възможностите за излизане ще бъдат оценявани поотделно.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм