В централата си в Купертино, щата Калифорния, американската технологична корпорация "Епъл" (Apple) представи днес новата си гама "айфон 15" (iPhone 15), който разполага с универсалния Ю Ес Би-Си (USB-C) порт за зареждане, наложен от Европа за всички смартфони, таблети и камери, които ще бъдат на пазара от края на 2024 г., предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"USB-C портът (вход) се превърна във всеобщо приет стандарт", призна Кайан Дранс, вицепрезидент на калифорнийската група, по време на най-значимото  корпоративно събитие на "Епъл" за тази година.

"Епъл", която култивира собствена екосистема от продукти и услуги, отдавна се противопоставя на този европейски закон, отбелязва АФП.

"Епъл" потвърди инкорпорирането на универсалния Ю Ес Би-Си (USB-C) порт за зареждане в новия си "айфон 15", като това е част от усилията на американския технологичен гигант да изпълни изисквания на Европейския съюз за стандартизация на кабелите, предаде ДПА.

При презентирането на новия си "айфон" тази вечер компанията оповести също, че универсалният Ю Ес Би-Си (USB-C) порт за зареждане ще бъде инкорпориран и в новите версии на слушалките "ЕърПодс про" (AirPods Pro), както и на наушниците "ИърПодс" (EarPods).

Съгласно новите правила на ЕС, приети миналата година, всички електронни устройства с малък и среден размер трябва да имат универсалния Ю Ес Би-Си (USB-C) порт за зареждане до края на 2024 г., за да бъде намален броят на кабелите, от които потребителите имат нужда за устройствата си. Целта е на потребителите да бъдат спестени парични разходи, както и да бъде намален броят на електронните отпадъци в дългосрочен план.

Някои експерти обаче са обезпокоени от риска голям брой кабели да излязат от употреба в краткосрочен план заради промяната, по силата на която "Епъл" ще се откаже от собствената си технология за зареждане "Лайтнинг" (Lightning).

В отговор "Епъл" анонсира пакет от значими мерки за опазване на околната среда, включително гарантирането за първи път на въглеродно неутралния характер на новия "умен" часовник "Епъл уоч" (Apple Watch), както и увеличаването на броя на рециклируемите материали, използвани в батериите и другите части на новите "умни" часовници и телефони. Друга екологична мярка, която обяви "Епъл", е отказът от употребата на кожа в аксесоарите на компанията.

"Епъл" обеща, че ще постигне пълна въглеродна неутралност до 2030 г.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм