Епъл (Apple) претърпя поражение в спор с голям разработчик на игри за бизнес правилата на магазина за приложения Ап стор (App Store), предаде ДПА.

Според решение на федерален съд в Оукланд, Калифорния, американският производител на айФон (iPhone) трябва да се съобрази с разработчиците, когато става въпрос за плащания за приложения и услуги.По делото, изправило Епъл срещу компанията за видео игри Епик геймс (Epic Games), съдията постанови, че американският технологичен гигант не може да забрани на разработчиците да включват в своите приложения бутони или връзки, които насочват клиентите към други опции за плащане извън собствената система на Епъл в приложението.

В решението се посочва още, че Епъл не може да забрани на разработчиците да общуват с клиентите, използвайки информация за контакт, получена при регистрацията им в приложението.


Съдията излезе с предварително решение по искане на Епик, но нареди на производителя на игри да плати на Епъл 4 милиона долара обезщетение.

Съдът не се съгласи с мнението на Епик, че Епъл е монополист на подпазара на трансакции за мобилни игри, но констатира, че поведението на Епъл при прилагането на определени ограничения е антиконкурентно.

В основата на спора са комисионите, които Епъл начислява в Ап стор - 15 процента от продажбите за по-малките разработчици и 30 процента за по-големите.

Авторът на играта Фортнайт (Fortnite), както и други малки и големи разработчици, обвиняват Епъл в злоупотреба с господстващо положение, тъй като според тях взима прекалено високи комисиони от плащанията на потребителите, като им налага Ап стор.

Епик искаше освен това да разбие монопола върху инсталирането на приложения - Епъл позволява на айФон и айПад (iPad) да се инсталират приложения само през Ап стор. Тук съдията не разпореди промени.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук