1917 седмокласници и 1649 десетокласници в област Хасково са на изпит по „Български език и литература" днес, съобщават от РУО. 

Националното външно оценяване за седмокласниците се провежда в 177 зали на 58 училища, като за реда следят 558 квестори. Изпитът започва в 10 ч. и е с продължителност 150 минути, като тестът включва 26 задачи.

Националното външно оценяване по БЕЛ за десетокласниците в област Хасково се провежда в 148 зали на 28 училища, а за реда следят 396 квестори. Изпитът започва в 9 ч. Равнището на компетентностите по БЕЛ в края на първи гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути - два слети учебни часа.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците в VII и в X клас.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап, припомнят от министерството.