Продължава по-хладното майско време и така ще бъде чак до края на месеца, показват средносрочните синоптични модели.

Ще продължат и валежите от дъжд, като в отделните дни те ще бъдат главно следобед, но в средата на тази седмица ще видим валежи и през нощта и сутрин.

Средноденонощната температура в района на София остава по-ниска от обичайната за този период на годината, с около и малко над 2 градуса, което показва, че този месец май ще е един от най-хладните в последните 25 години.

След топлата зима и топлия април, ето че природата си взима своето и възстановява равновесието, като прави май по-хладен от обичайното.

Средносрочните прогнози показват, поне за момента, че и до края на месеца характера на времето няма да се промени съществено и ще остане по-хладно и с повече валежи.

Трудно се прогнозира къде точно и кога точно ще вали при такава синоптична ситуация, но по това време на годината обикновена това се случва по конвективни процеси в следобедните часове и главно над планинските райони.

В следващите дни, по данни на синоптичните модели, повече нестабилна ще е атмосферата над западните и централните планински райони. 

Там, с висока вероятност, през следващите дни, се очаква развитието на гръмотевични бури и валежи на места. При такава синоптична обстановка е възможно да вали проливно на отделни места, а в съседство може и капка дъжд да не падне.

Следете краткосрочните прогнози на НИМХ за съответния ден, защото тези процеси се развиват бързо и трудно се прогнозират предварително.

И на 24 май времето остава нестабилно, възможността за превалявания се запазва. Трите почивни дни в края на седмицата също ще бъдат под влиянието на сравнително нестабилна атмосфера. Към края на седмицата е възможно повече валежи да видим и на изток, заради по-ниско налягане над Северна Турция и Черно море. Остава и сравнително по-хладно, заради продължаващия пренос на въздух от изток и североизток.

Според прогнозите, с нестабилно време, ще изпратим май, а и началото на юни вероятно няма да се различава много от времето, което вече познаваме.

В Европа времето също няма да е горещо. Топлинни вълни не се прогнозират, пролетта продължава. В отделни райони на Северна Русия и Скандинавския полуостров ще бъде по-топло от обичайното.

Глобалната приземна температура остава непроменена - 14,61 градуса, с 0,61 градуса по-висока от приетата за норма температура от 14 градуса. Източник: temperature.global