Очакваше се арламентът да заседава извънредно във вторник вечерта. Това стана, след като ГЕРБ-СДС и ДПС събраха подписи и внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание във връзка с цената на тока. Заседанието щеше да е второ извънредно за деня. Новината обяви в кулоарите на парламента депутатът ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

"Ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и колегите от ДПС внесохме в деловодството на Народното събрание искане за свикване на извънредно заседание на парламента, днес (във вторник - бел. ред.), за да можем да направим изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране и министъра на енергетиката, тъй като стана ясно на днешното заседание, че той е в чужбина - на заместник-министъра на енергетиката по темата, свързана с цената на електрическата енергия", съобщи Петкова. 

Тя посочи, че днес е имало "много бурни дебати" по тази тема и очевидно това е въпрос, който вълнува всички.

"Ние считаме, че той трябва да бъде изяснен още в рамките на днешния ден, така че такова искане ние сме внесли. Мотивът ни е много ясен - да се спре със спекулациите по тази тема и българските граждани да бъдат информирани за това, което се случва", обясни Петкова.

В уречения час обаче, Народното събрание не успя да събере кворум. Регистрираха се едва 111 народни представители. За да се проведе заседание е необходимо в пленарната зала да присъстват повече от половината депутати, т.е. поне 121. Така председателстващата заседанието Росица Кирова не можа да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Насрочена беше почивка, но и след нея кворум нямаше. Тогава регистрация си направиха 117 народни представители. Отново последва почивка с надежда след нея да се събере нужния кворум, но и тогава 4 гласа не достигнаха, за да бъде изслушан ​​​​министърът на енергетиката, а в случай на негово отсъствие - зам.-министърът, и председателят на КЕВР.

Чуйте прикачения звуков файл.