Петя Цонева, носител на наградата „Добромир Тонев“ през 2017 г. и лауреат на първото издание на националния конкурс „Ивайло Балабанов“, ще представи днес в Хасково стихосбирката си „Люлката на живота“. Тя е посветена на Ивайло Балабанов и излиза с помощта и финансовата подкрепа на община Ивайловград, с редакторски предговор от Бойко Ламбовски и Иван Бунков. Средствата от продажбата й ще са за издаване на сборник на английски език на избрани стихотворения от големия поет Ивайло Балабанов. 


Премиера с благотворителна вчера бе организирана в читалище „Възраждане“ в Стария град, Пловдив.


Днес от 17.30ч. е представянето в Регионална библиотека „Христо Смирненски“- Хасково, а утре, 17 май, от 17.30ч. ще е в читалище „Обединение – 1913“, в Кърджали.


Петя Цонева печели и голямата награда в националния конкурс, организиран от община Свиленград „Жената – любима и майка“ през 2021 г. 


Доцент по английска литература и преподавател във Великотърновския университет,  Петя Цонева е издала шест стихосбирки. Носителка е на много национални литературни награди, между които са Априловската награда, Славейковата награда и награди на имената на Дамян Дамянов, Дора Габе, Йордан Кръчмаров, Никола Вапцаров и други поети. Удостоена е с отличието „Сребърно перо“ на Славянската литратурна и артистична академия.


По време на миналогодишната артистична среща „Мистериите на Хухла“ тя получи и едно нетрадиционно отличие – „Почетен селянин на Хухла“ заради поетичното й „сродяване“ с родното място на Ивайло Балабанов.