С 290 лева ще се увеличи заплатата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища. Това бе договорено днес на среща на министъра на образованието Галин Цоков с представители на синдикатите и Съвета на ректорите, съобщиха от Министерство на образованието и науката. 

През миналата седмица просветното ведомство преведе по сметките на университетите наличните 39 млн. лв. от бюджета. С тях се обезпечава нарастване на минималната заплата за най-ниската академична длъжност на 2 100 лв., считано от 1 януари 2024 г. Предвидено е и финансиране за увеличение на заплащането на всички останали академични длъжности, средно с по 240 лв. Това би създало диспропорции между различните академични длъжности, уточниха от там. 

Затова в хода на преговорите служебното правителство се ангажира с осигуряване на 5,8 млн. лв., които са част от допълнително отпуснатите за университетите 40.7 млн. лв. С тях ще се постигне еднаква стъпка на увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лв.

Предложено бе и с 12% да бъде увеличено заплащането на административния персонал и научно-изследователски състав в университетите. Това бе подкрепено от синдикатите, като се очаква в рамките на утрешния ден да има становище и от Съвета на ректорите. Разчетите на МОН показват, че за тази мярка ще са необходими около 26 млн. лв. от осигурените 40.7 млн. лв. Останалите 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии