Правителството отпуска още 40,7 млн. лв. за заплатите в университетите. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев  на брифинг в Министерския съвет (МС) след разговори със синдикатите.

В сряда правителството предостави други 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища. Това се случи, след като в позиция от Съвета на ректорите в България обявиха, че държавните университети и част от частните излизат на протест и няма да отварят врати от понеделник до края на семестъра заради ниските заплати, “унизително отношение” и неизпълнените задължения към тях от държавата.

Ден по-късно от Националния броншов синдикат “Висше образование и наука” - Конфедерация на независимите синдикати в България НБС “ВОН” – КНСБ съобщиха, че не са съгласни с отпуснатите средства.

На брифинга служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова допълни, че тези 40,7 млн. лева представляват увеличаване на заплатите на администрацията.

„Околко 26 млн.лв.  за администрацията,  5,8 млн.лв.  за диспропорциите, които се получават при определяне на заплатите и 7,5 милиона за стипендии. Постановлението е изготвено и в понеделник ще бъде прието на подпис“, уточни Петкова.

Синдикатите съобщиха, че плануваният протест на 20 май се отлага.

„Исканията, които бяха заявени от нашите браншови структури, са изпълнени. Ще очакваме на 21 май да се разпределят тези средства и да са по сметките на университети преди 24 май.“, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни, че разговорите ще продължат, за да може увеличението да бъде предвидено в държавния бюджет, което ще е в правомощията на следващия парламент. Той допълни, че за тази цел синдикатите са провели срещи с лидерите на политическите партии.