Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, съобщиха от Министерския съвет (МС).

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2024 г., а решението на правителството идва, след като по-рано днес в отвореното писмо от Съвета на ректорите в България обявиха, че държавните университети и част от частните излизат на протест и няма да отварят врати от понеделник до края на семестъра заради ниските заплати, “унизително отношение” и неизпълнените задължения към тях от държавата.

По-късно през деня от МС съобщиха, че планираното допълнително увеличение с 39 млн. лв. ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се нарасне с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти, като ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера. 

От МС посочват, че приетите от Народното събрание (НС) промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната.

МС признава, че необходимият финансов ресурс не е предвиден в Закона за държавния бюджет

Оттам обаче посочват, че общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени възлиза на около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година.

Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход.

Президентът изрази надежда, че НС ще изпълни закона 

Междувременно представители от Съвета на ректорите се срещнаха с президента Румен Радев, за да изразят недоволството си от създалата се ситуация.

“Партиите, които промениха Конституцията и заложиха, че образованието е висша държавна ценност, забравиха да променят и бюджета. Напълно ви подкрепям във вашите искания, защото, ако искаме България да е модерна европейска държава, с по-висок жизнен стандарт, ключът е българската наука и образование”, обърна се към тях държавният глава. 

Той заяви, че в условията на служебното правителство преди конституционните промени е можел веднага да даде отговор на исканията на ректорите, но след промените е с “вързани” ръце.

“Мога да ви гарантирам само, че ще говоря с премиера Главчев приоритетно да бъде решен вашия въпрос”, заяви президентът.

И изрази надежда по такъв важен въпрос българският парламент да направи така, че да се изпълни закона.

По-късно днес предстои с представители на Съвета на ректорите да се срещне и служебния премиер Димитър Главчев.

Главчев: Решихме още един завещан проблем

“Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите”, заяви пред журналисти Главчев след срещата.

Той допълни, че онези 184 млн. лв., които недостигат продължават да се търсят от правителството, като утре ще се провеждат разговори и за тях.

Финансовият министър Людмила Петкова обясни, че най-късно утре ще бъде прието решението за увеличаване на възнагражденията във ВУЗ-овете. Като подчерта, че възнагражденията в администрацията ще бъдат увеличени с 12%.