Обявеният за 20 май протест на преподавателите в университети ще се проведе, въпреки отпуснатите средства от Министерския съвет (МС),  съобщиха организаторите на протеста Национален броншов синдикат “Висше образование и наука” - Конфедерация на независимите синдикати в България НБС “ВОН” - КНСБ

В сряда държавният глава Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев се срещнаха с представители от Съвета на ректорите на висшите училища в България, след като в отвореното писмо те обявиха, че държавните университети и част от частните излизат на протест и няма да отварят врати от понеделник до края на семестъра заради ниските заплати, “унизително отношение” и неизпълнените задължения към тях от държавата. По-късно правителството съобщи, че ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища. 

“Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях – 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, ВОН-КНСБ не може да приеме!”, се посочва в позиция на синдикалната организация. 

Оттам изтъкват, че проектът за Постановление на МС, който е бил на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго и само човек, който не е запознат с него, може да се радва на нови 39 млн. лв. и да приеме предложение само от първата част на Постановлението, без втората – за увеличение на заплатите на всички работещи от 1 април по ЗВО.

“Така посочените 39 млн. лв. ги има в бюджета на МОН с постановление от края на март тази година и според МОН и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за служители пък са крайно непрофесионално определени”, смятат от КНСБ. 

Синдикаът уточни, че днес предстои среща в Министерството на финансите, която е важна и от съществено значение за уточнения на необходимите средства. Те отбелязаха, че са помолили министъра на образованието проф. Галин Цоков да покани и служебния премиер Димитър Главчев да участва в нея. 

“Важно е да се запознае с истинските данни и справедливите искания на протеста. За нас обявените 12 млн. лв. за повишаване на заплатите на неакадемичния състав са недостатъчни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лв., които предоставиха на ДВУ за увеличението на МРЗ за 2024 г. По изчисления на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в т.ч. и изследователи, експерти и специалисти с висше образование, са необходими още 49,2 млн. лв. (писмо, внесено в НС, МС, МОН, МФ на 29-11-2023 г.)”, пишат от от КНСБ.