Хиляди иранци се събраха по улиците на град Табриз, за да почетат паметта на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер.

Опечалените последваха погребална процесия през града в северозападен Иран, развявайки ирански знамена и портрети на покойния президент, предаде Би Би Си.

Раиси и още седем души загинаха, когато хеликоптерът, с който пътуваха, се разби в планински район на Иран в неделя.

Във вторник тълпи от опечалени последваха камион, превозващ ковчезите на Раиси и на загиналите заедно с него, включително на външния министър Хосейн Амир-Абдоллахиан.

Министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди заяви в речта си: "Ние, членовете на правителството, които имахме честта да служим на този обичан президент, трудолюбив президент, обещаваме на нашия скъп народ и лидер да следваме пътя на тези мъченици."

От Тебриз тялото на Раиси ще бъде откарано в Кум, който се смята за втория най-свещен град в Иран след Машхад. След това тялото му ще бъде преместено в иранската столица Техеран.

В сряда сутринта в града ще се проведат шествия, а върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей ще води молитви на прощалната церемония.

Очаква се Раиси да бъде погребан в родния си град Машхад в четвъртък.

Хеликоптерът се разби в неделя близо до границата с Азербайджан, където Раиси беше на среща с президента на страната Илхам Алиев.

Държавната телевизия съобщи за смъртта му в репортаж рано в понеделник. Телата на президента и на другите загинали в катастрофата са били открити и издирвателните операции са приключили, потвърдиха и от иранския Червен полумесец.

Заедно с президента и външния министър са загинали служители, членове на екипа му по сигурността и екипажа на полета.

63-годишният Раиси беше праволинеен духовник и избирането му за президент през 2021 г. затвърди контрола на консерваторите върху всички части на Ислямската република.

Държавните медии съобщиха, че на 28 юни ще се проведат избори за нов президент.

Междувременно вицепрезидентът Мохамед Мохбер беше назначен да поеме временните задължения.