Цената на петрола на световните пазари тръгна нагоре непосредствено след новината за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи Ройтерс. Скокът на котировките се дължи и на друг фактор, според анализаторите, а именно влошеното здравословно състояние на краля на Саудитска Арабия крал Салман. По този повод престолонаследникът принц Мохамед бин Салман отложи пътуване до Япония.

Котировките на сорта Брент, който е референтен за Европа, прибавиха 10 цента или 0,1 на сто до 84,08 долара за барел, пише БТА. По-рано в тъговията фючърсите поскъпнаха до 84,30 долара за барел - най-високото равнище от 10 май.

Американският лек суров петрол с доставка през юни загуби 5 цента от цената си до 80,01 долара за барел, макар по-рано в сесията да достигна 80,23 долара за барел - максимум от 1 май. Юнските контракти изтичат утре. По-активно търгуваните договори за юли прибавиха 12 цента или 0,1 на сто до 83,75 долара за барел. 

Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия съобщи в неделя, че 88-годишният крал Салман ще се подложи на лечение за възпаление на белия дроб.

Ако здравето на бащата е влошено, това увеличава пласта несигурност, който вече обикаля енергийните пазари тази сутрин след новината, че иранският президент е изчезнал“, заяви анализаторът на IG Markets Тони Сикамор, цитиран от Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, наричани заедно ОПЕК+, ще се съберат на среща на 1 юни.