Държавната телевизия на Иран официално съобщи, че президентът на страната Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан са загинали при катастрофата с хеликоптер, станала в неделя. След близо 12-часови издирвателни операции, екипите успяха да открият хеликоптера от конвоя, превозващ Раиси, за който стана ясно, че е претърпял инцидент. Спасителите, цитирани от Бибиси, първоначално съобщиха, че на мястото „няма следа от живот“. 

Агенция Ройтерс също пише, че машината е "напълно изгоряла" и се позовава на високопоставен източник от Техеран, който твърди, че всички пасажери на борда се смятат за загинали.

Първоначалната информация беше, че хеликоптерът е претърпял инцидент, но без да става ясно дали президентът е точно в тази от общо трите машини в конвой. Малко по-късно беше потвърдено, че Ебрахим Раиси е бил на борда на хеликоптера, който според държавните медии е претърпял "твърдо кацане". 

Агениция ИРНА, цитирана от БТА,  след това потвърди, че Раиси, както и министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан са били сред пътниците на хеликоптера. Раиси посети вчера провинция Източен Азербайджан, където откри язовирна стена заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирната стена е на границата на двете държави.

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофаприблизително местоположение на катастрофата

Държавната телевизия на Иран посочва, че гъста мъгла е направила издирването на машината трудно в този планински район, както и че това е най-вероятната причина за катастрофата.

Раиси беше смятан за възможен наследник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му, пише БТА. 63-годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Сега Иран има 50 дни, за да организира и проведе нови президентски избори.

Катастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в Иран около редица политически, социални и икономически кризи. Иранската теократична власт е под международен натиск заради спорната ядрена програма на Техеран и заради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.

От нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и израелската операция в ивицата Газа конфликти с участието на свързани с Иран групи избухнаха на много места в Близкия изток.