Следващите 50 дни ще бъдат едни от най-непредвидимите в историята на Иран. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Дарик радио. Според него сега страната е изправена пред ново предизвикателство – изборът на нов президент след смъртта на Ебрахим Раиси. Чуков прогнозира, че председателят на парламента е сред основните претенденти за поста. Той смята, че това ще засили сегашната борба за позиции в новия парламент и на местно ниво. 

“Чисто юридически нещата са определени. Проблемът е, че на второ ниво в политическият пакт на Ислямската република трябва да се пренастроят и пренаредят. Отделните институции имаха своята хармонична подредба, когато президент беше Ебрахим Рейси.

Трябва да се намери някакъв баланс между президентството, духовния наставник, пазараните, парламнента, армията и съдебната система. Всичките тези пластове в момента са в едно  “свободно състояние” и трябва да се наместват, така че да има някакъв синхрон. На този етап очевидно към това ще се стреми духовният ръководител Али Хаменей.", смята проф. Чуков.

По думите му Хаменей е 85 годишен и не е в най-доброто здравословно състояние.

“Ебрахим Рейски се сочеше като основния претендент за неговия пост, имаше всички качества да наследи Хаменей", допълни арабистът. 

Проф. Чуков посочи също, че загиналият външен министър Хосеин Амир Абдолахиан се е сочил за най-силния кандидат за президент.