Сигурна зона за непридружени деца откриха официално днес в Регистрационно-приемателения център за бежанци в Харманли. В нея могат да бъдат настанени 98 деца, като има възможност за удвояване в случай на криза. 


За откриването в Харманли пристигнаха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, , Н. Пр. Раймунд Фурер, Посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, Мариана Тошева- Председател на Държавната агенция за бежанците,Теодора Иванова-  Председател на Държавната агенция за закрила на детето и Кристина де Бройн от  УНИЦЕФ, България. 


Зоната разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, две офис помещения, столова и всекидневна. В нея децата ще се чувстват наистина сигурни и защитени, заяви при откриването вицепрезидентът Илияна Йотова.


България е една от държавите, в които има най-голям брой приютени такива деца, посочи още Илияна Йотова. 


Имаме вече създадено необходимото законодателство, имаме правилата и днес присъствието на толкова много хора тук, представители на всички държавни институции, показва, че България не бяга от своята отговорност и заедно искаме да решим тези проблеми, каза още вицепрезидентът.


Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България, като капацитетът на центровете за бежанци на МВР в страната е запълнен на не повече от 25%, категоричен бе вътрешният министър Калин Стоянов. Той посочи, че около 12 000 са опиталите незаконно да преминат българо-турската граница от началото на годината до момента, като за същия период на миналата година те са били 42 000. 


Директорът на „Миграция“ старши комисар Николай Николов уточни, че при съмнения за възрастта на бежанците се назначава медицинска експертиза в Института на МВР, чието изготвяне отнема няколко дни. 


Ако са непридружени непълнолетни лица се подава сигнал към социалните служби. Нямаме право да връщаме непридружени непълнолетни лица, дори и да са извършили престъпления. Можем да съдействаме за събиране на семействата със съдействието на международната организация по миграция по изключителни съображения, уточни старши комисар Николов.


Сигурната зона в бежанския лагер Харманли е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ-България и Международната организация по миграция-България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция на Швейцария, в отговор на нуждата за предоставяне на качествена закрила и грижа за децата и подкрепа в тяхната интеграция. Регистрационно-приемателният център в Харманли е най-големият в страната.