На 20 май Николай Абрашев областен управител на област Плевен беше домакин на визитата, на посланика на Република Словения в България Нейно Превъзходителство Наташа Бергел.

Срещата се проведе в заседателната зала на Областна администрация – Плевен.

Визитата на Нейно Превъзходителство Наташа Бергел в града е по повод Световният ден на пчелите - 20 май.

Посещението и в Плевен е по покана на Димитър Константинов, заместник – председател на Сдружение „Биологично пчеларство” и вестник „Пчеларство”.

Николай Абрашев се срещна с посланика на Република Словения в България Нейно Превъзходителство Наташа Бергел

По време на срещата на Нейно Превъзходителство Наташа Бергел с областният управител присъстваха и: Димо Димов – главен редактор на вестник „Пчеларство”, Юлиан Станчев - председател на Областния пчеларски съюз в Плевен, Румен Балински – от Областния пчеларски съюз в Плевен и пчелар номер 1 на България за 2017  година, както и Петьо Петров - председател на кооперация „Плевен мед 2023”.

По време на разговора, бяха обсъждани въпроси свързани с развитието на пчеларството в региона.

Бяха давани и предложения, в каква посока да се работи за развитието на пчеларството, както в общината, така и в областта.

От страна на присъстващите бяха отправени някои предложения към областният управител, на които той даде обещание, че ще направи всичко възможно те да се осъществят.

Господин Николай Абрашев сподели, че отправените към него искания и предложения, ще бъдат внесени към институциите в най - кратък срок.

Николай Абрашев се срещна с посланика на Република Словения в България Нейно Превъзходителство Наташа Бергел

В края на срещата присъстващите си размениха подаръците, които бяха подготвили.

Преди тръгването си Нейно Превъзходителство Наташа Бергел сподели, че е приятно изненадана от града и скоро пак ще бъде тук.

 Световният ден на пчелите - 20 май, е обявен с резолюция на ООН през декември 2017 г. и има за цел да повиши осведомеността за значението на пчелите и тяхната защита.

Темата за пчелите е много актуална през последните години във връзка със световния проблем за тяхното изчезване. Учени и изследователи от цял свят насочват усилията си, за да отговорят на въпроса защо пчелите намаляват. За всички, които се занимават с тяхното отглеждане, е ясно, че употребата на определени химически вещества за растителна защита води до измирането на пчелите, а те са ключово звено в жизнения цикъл на растенията.

През 2021 г. Международният конкурс за статистически плакат постави на едно от призовите места плаката „Защо пчелите са толкова важни?“, изработен от студенти от УНСС. Плакатът отразява търсенията и позициите на младите хора в България и допринася за създаването на база данни за пчеларството у нас.