16 партии и 7 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Има откази за 2 партии и 1 коалиция, като причините са основно свързани с неизрядни подписки. Подписките на 3 от вече регистрираните формации все още се проверяват в ГРАО, като до края на деня ще стане ясно дали регистрацията им остава.

Политолог по Дарик: ПП и ДБ ще са с много по-добър резултат от ГЕРБ

От утре, 17 февруари, започва регистрацията на листите с кандидати на партиите и коалициите. До края на седмицата се очаква да стартира и онлайн платформата за заявления за гласуване извън страната.

Все още не е ясно дали ще бъде разкрита секция в турския град Адана, който пострада тежко при опустошителното земетресение. Вариантите са да бъде разкрита такава под условие - обстоятелствата на 2 април позволяват това, или секцията да бъде изместена в град Мерсин.

Божидар Божанов пред Дарик: Агресията на Радев е доста необяснима

Решенията на Централната избирателна комисия се взимат съобразно сроковете по приетата от тях хронограма, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

ЦИК обаче поиска повече яснота от държавата за ангажираността на органите в изборния процес.

Цветозар Томов, Камелия Нейкова и Росица Матева   /Снимка: БГНЕС

До 25 февруари партиите и коалициите ще могат да подават заявления за напускане състава на вече регистрирана коалиция или за приемане на нови.

През следващата седмица ще бъде активирана и електронната платформа за подаване на заявления за гласуване в чужбина, допълни другият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Тренд: ГЕРБ 25.6%, ПП и ДБ 24.8%, ДПС 12.8

От ЦИК са били изпратили предложение до Министерския съвет той да изработи централизирано параваните за гласуването. От Министерския съвет обаче са поискали това да отпадне като тяхно задължение.

От утре започва регистрацията на кандидатските листи на партиите и коалициите, като крайният срок е до 17.00 ч. на 28 февруари. От ЦИК все още не са решили за разкриването секции в Турция в пострадалите от земетресението градове.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм