“Въпреки всички опити на колеги анализатори да омаловажат това навременно обединение, е възможно “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да станат водещи”. Това каза в “Кой говори” по Дарик радио политологът Георги Киряков. По думите му обаче какво ще се случва отвътре, е въпрос с много неизвестни.

ПП и ДБ се регистрираха за съвместно участие в изборите

Според него обединението има потенциал да бъде първа политическа сила, както и да направи стабилно управление, но “проблемът идва от вътрешните среди, а не от външните… Те трябва да убедят собствените си избиратели, че 1+1 няма да направи 1,5, а ще е 2 или 3”. 

Витанов: Няма как първо поколение ликвидатор да елиминира трето поколение социалист

Киряков пропомни, че и преди предходните четири вота социологическите агенции прогнозираха, че ГЕРБ ще са първи с много голяма разлика от вторите. В нито една от кампаниите ГЕРБ нямаше такова преимущество, даже беше втора политическа сила на един вот, подчерта политологът.

Тренд: ГЕРБ 25.6%, ПП и ДБ 24.8%, ДПС 12.8

“Правят се внушения, че обедниннето няма как да задмине ГЕРБ, въпреки че им диша във врата. Те ще бъдат с доста по-добър резултат от ГЕРБ, но това не означва управление”, анализира Киряков. Той не може да отговори кой ще бъде естественият им партньор, защото това зависи и от поведението на ГЕРБ, както и от това кои партии ще попаднат в Народното събрание. 

“Бойко Борисов не е актив за ГЕРБ в последните две години. Той обаче е партия ГЕРБ. Лице, което се разграничи от него, спира да бъде ключов играч в политиката”, обобщи Киряков. 

Божидар Божанов пред Дарик: Агресията на Радев е доста необяснима

Проипомняме, че 18 партии и 8 коалиции се подали документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. От тях регистрирани с решение на ЦИК са девет партии и три коалиции, а за останалите ще се разбере след като ЦИК извърши проверка на внесените книжа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм