С едно повече спрямо 2021-а или общо десет заявления за достъп до обществена информация са постъпили в Областна администрация – Русе през 2022 . Темите, по които е искана обществена информация за миналата година, са предимно насочени към упражняването на права или законни интереси, каза в ефира на Дарик радио Георги Георгиев - експерт "Връзки с обществеността" в Областна администрация - Русе. 

Всеки гражданин има право на достъп до обществена информация при условията и по реда, определени в Закона за достъп до обществена информация. Задължени да предоставят информация са всички държавни органи и органите на местно самоуправление. Този закон не се прилага за информацията, която се предоставя във връзка с административното обслужване на гражданите и юридическите лица. Заявленията за достъп до обществена информация се разглеждат не по-късно от 14 дни след датата на регистрация.

Oбластна администрация – Русе организира конкурс за послание, част от националната инициатива Пилон „Рожен“, която се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Инициативата за изграждане на новия Паметник на Обединението е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение. В постамента на съоръжението ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“. Във връзка с общонационалната инициатива, под егидата на областния управител на Русе Анатоли Станев, стартира конкурс за послание на тема: „От жителите на област Русе днес – за нашите потомци утре!“. Участниците са изправени пред предизвикателството да намерят онези максимум 7 думи, с които да се обърнат към бъдещето и да разкажат за неповторимостта на русенския регион. 

Повече чуйте в интервюто с Георги Георгиев.